Helyi hírek 2024. május 21. 16:00

ETwinning projektek a József Attila Sportiskolai Általános Iskolában

ETwinning projektek a József Attila Sportiskolai Általános Iskolában
Két újabb eTwinning projektben dolgozott tavaly októbertől idén májusig a 6.a és a 8.a osztályos tanulók egy-egy lelkes kis csoportja.



Az első projektünk címe Cool Cult –Tour #eTwinnovation volt. Célunk volt, hogy a projektben résztvevő gyerekek és tanáraik közelebbről megismerjék egymás kultúráját. A tevékenységek során a kulturális örökségekről való ismeretszerzés és a digitális kompetencia fejlesztése játszott főszerepet. A projektben 24 gyermekcsoport vett részt Európa számos országából: Görögországból, Törökországból, Horvátországból, Olaszországból, Ukrajnából, Spanyolországból, Lengyelországból és Romániából. Foglalkoztunk híres épületekkel, festményekkel, ételekkel. Küldtünk valódi karácsonyi képeslapot.



Nemzetközi csapatokban írtunk verset és történetet, megismertük és játszottuk más nemzetek játékait. Egy mondás szerint a legjobb módja annak, hogy megőrizzük a kultúránkat, ha megosztjuk azt másokkal. Így tettünk mi is.



A nagyobb gyerekekkel a Children’s Rights Seen Through Children’s Eyes elnevezésű projektben vettünk részt. Egy olyan témát próbáltunk több szempontból feldolgozni, amiről nagyon kevés szó esik, és amiben a diákok kevéssé, vagy egyáltalán nem tájékozottak: gyermekjogok gyermekszemmel. A tevékenységekben hét ország – ezúttal Franciaország és Grúzia is csatlakozott – 12 csoportja vett részt. Legfontosabb célunk volt, hogy megértessük a gyerekekkel azt, hogy vannak jogaik és kötelességeik. Hogy segítsük őket a törvények és az igazságosság fontosságának megértésében. Hogy ezek segítségével tudatos és felelős döntéseket hozhassanak, és pozitív kapcsolatokat ápoljanak a környezetükkel.



Készítettünk logókat és plakátokat. Feldolgoztuk az 1989 óta életben lévő, a gyermekek jogairól szóló ENSZ alapdokumentum pontjait. Prezentációkat készítettünk arról, mit jelentenek számunkra a gyermeki jogok. Kutatómunkát végeztünk világhírű 20. századi, fiatal kortárs és hazai jeles gyermekjogi aktivistákról. Két nagyon érdekes, izgalmas és rendkívül informatív online találkozón vettünk részt Marica Moscati és dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértők közreműködésével. Meg kell ismernünk a gyermekek jogait ahhoz, hogy tehessünk értük valamit. Remélem, fontos lépést tettünk ebben az ügyben.

Előző tanévi projektünk (FORESTS – ERDŐK) nemzeti és európai minősítést kapott.

Szana Andrea
             

Kövessen minket a Facebookon is!