Sport 2024. május 30. 16:00

Koppány Jurtafalu a Kiskun Expón

Képgaléria
Koppány Jurtafalu a Kiskun Expón
Május 24-26. között rendezték meg Kiskunfélegyházán a Kiskun Expót. Ebből az alkalomból hagyományőrző jurtafalut építettek a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület tagjai a Kossuth Lajos Szakképző Iskola előtti füves terület teljes hosszán.

Az építkezést május 23-án, csütörtökön kezdték, és másnap, pénteken délután 4 órára fejezték be. A jurtafaluban 3 kiállító jurta, a jurták között a gyermekeknek játszóudvar lett berendezve. A falu végében kapott helyet az íjászat, ott volt lehetőség a sport kipróbálására, és a bemutatókat is ott tartották a Koppányok. A jurtafaluban sok-sok látnivaló várta az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat a pénteki látványos felvonulással vette kezdetét, amely a városházától indult a Kossuth utcán végig a sportcsarnokig. Itt került sor a Kiskun Expo rendezvény megnyitó ünnepségére, ahol színvonalas fellépők után Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere mondta el köszöntő beszédét, majd átadta az emlékplaketteket.

A Turul Koppány ÍHSE képviseletében Dinnyés Gyula elnök vette át az elismerést. Elhangzott: „A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület 15 éve alakult és vesz részt városunk kulturális, hagyományőrző és sportéletében. Az íjászat népszerűsítésén és a versenyek szervezésén túl fontosnak tartják a nemzeti hagyományok ápolását, a hazaszeretetre nevelést, az edzések jó hangulatát, a kellemes közösségi élet kialakítását, az íjászat által kialakult barátságok, kapcsolatok ápolását.”

A továbbiakban május 25-én, szombaton folytatódott a programsorozat. Délelőtt fél tízkor, a 15 éves egyesület ünnepi megnyitó műsorával kezdődött a Jurtafalu-rendezvény. Kis Mónika köszöntötte a megjelenteket és rövid ismertetés után a kunvédő harcosok elevenítették fel Bacsman Kán harcát a jelenlévőknek. Szó esett a hagyományőrzésről, az egyesületről és annak szakköreiről, amelynek kiállításai is láthatóak voltak a jurtafaluban. Köszöntő beszédet mondott Balla László alpolgármester, amelyben kiemelte a közösségek fontosságát, és hangsúlyozta a hagyományaink ápolásának fontosságát. A Jurtafalut Dinnyés Gyula, az egyesület elnöke nyitotta meg.

A kétnapos rendezvényen 4 kiállítást láthattak az érdeklődő látogatók. Az első jurta egy szőnyegekkel, párnákkal berendezett csendes jurta volt, ahol a jurta szerkezetét lehetett megcsodálni.

A második jurtában az egyesület makramé és gyöngyfűző szakköreinek kiállítása volt látható. A szakkörök a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásának köszönhetően alakulhattak meg és működhettek. A szakkörök tagjai voltak 10 hónapon keresztül: Csányiné Bokor Erika, Dongó Anita, Dongó-Gárgyán Imola, Keserű Szilvia, Verebné Makány Éva, a szakköröket Kis Mónika vezette.

A harmadik jurta egy történelmi kiállító jurta volt, ahol Árpád-kori hangulatban és elrendezésben berendezett jurtakiállítás volt látható, ismertető leírásokkal, valamint Dinnyés Gyula gondolatébresztő fafaragásaival.

A jurták közötti játszóudvaron hagyományos játékokkal foglalhatták el magukat gyerekek és felnőttek egyaránt, volt célba dobás agancsra, kosárba, teknőből fahal halászat, és ki lehetett próbálni a szövés rejtelmeit is. Rováscsontokon megismerhető volt a rovásírás, és aranyos játék lett a kenderkutya is.

A jurtafalu végében pedig az íjászaté volt a főszerep, kétnapos íjásztatással, viseletekben várták a vendégeket a Koppányok. Megtekinthetőek és felpróbálhatóak voltak a páncélok, amelyekhez hasonlót viseltek elődeink. Fegyverbemutatón őseink fegyverei is megismerhették, mint például a kelevéz, szablya, karikás ostor és természetesen az íj.

A kétnapos időutazás vasárnap este ért véget.

Kis Mónika
Koppány íjász
                  

Kövessen minket a Facebookon is!