Helyi hírek 2024. június 7. 10:00

Természetes építőanyagok a XXI. század építőiparában

Képgaléria
Természetes építőanyagok a XXI. század építőiparában
A környezettudatos szemlélet jellemzőiről, különösen a vályog építészeti alapanyag előnyeiről tartott előadást Medvey Boldizsár építésztervező, a NaturARCH Stúdió munkatársa június 6-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A szakember diákon bemutatva részletesen ismertette a vályogépítészet történetét, technikáit és gyakorlati alkalmazásait, hangsúlyozva annak környezetbarát és fenntartható mivoltát. Külön kitért a vályog hőszigetelő tulajdonságaira, egészségre gyakorolt pozitív hatásaira, valamint arra, hogyan csökkentheti az építési költségeket és az ökológiai lábnyomot.

A Zöld könyvtári esték ismeretterjesztő sorozat vendége elmondta, az építőipar szerepe a klímaváltozás és az üvegházhatás elleni küzdelemben kiemelkedően fontos. Medvey Boldizsár hangsúlyozta, az építőipar jelentős mértékben hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz, ezért elengedhetetlen a környezettudatos megoldások alkalmazása. Az olyan természetes és fenntartható építőanyagok, mint a vályog, nemcsak környezetbarát alternatívát kínálnak, hanem segíthetnek csökkenteni az épületek energiafelhasználását és ökológiai lábnyomát is. A kivetített diákon diagramok és rajzos ábrák segítségével egyértelműen láthattuk, hogy az olyan erőforrások, mint a friss levegő, a fosszilis energia, vagy a friss ivóvíz megfelelő arányával csökkenthetjük az épületek környezeti terhelését. Példáival rámutatott hogyan lehet optimalizálni ezen erőforrások felhasználását az építés során.

Ezen felül kitért a szennyező hulladékok, mint a zaj, a romlott levegő, a hulladékhő, a szennyvíz és a szilárd hulladékok mennyiségére, amelyek szintén befolyásoló tényezők az építőipar környezeti hatásaiban. Ezen felül hangsúlyozta a vízháztartás kezelésének fontosságát, különösen a csapadékvízét, ami a fenntartható környezet egyik kulcseleme.

Az előadás végén a résztvevők kérdéseket tehettek fel, amelyekre a szakember részletes válaszokat adott.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!