• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Kivételes súlylökő tehetség a félegyházi születésű Beregszászi Renáta
Sport 2024. július 6. 10:00

Kivételes súlylökő tehetség a félegyházi születésű Beregszászi Renáta

Kivételes súlylökő tehetség a félegyházi születésű Beregszászi Renáta
Többszörös korosztályos súlylökő magyar bajnok, 2024-es Szabadtéri Felnőtt Magyar bajnoki első helyezett, U23-as Európa Bajnokság 8. helyezett – többek között ezekkel az eredményekkel büszkélkedhet a félegyházi születésű Beregszászi Renáta.

Borítókép és további fotók: Magyar Atlétikai szövetség Facebook-oldala, Kovács Tamás, Luis Barreto

Renáta a közelmúltban tért haza Rómából, ahol élete első felnőtt világversenyén, egy Európa-bajnokságon vett részt. Megkeresésünkre elmondta, hogy most lépett korosztályt, tavaly az U23-as EB-n mérettette meg magát, akkor 8. helyen végzett. Idén nem gondolkodott még az év elején hasonlóban, ám februárban egy jól sikerült verseny után az edzője elültette a fejében a gondolatot, hogy ha folytatódik a sikerszéria, kijuthat idén a felnőtt EB-re. Onnantól kétszáz százalékosan koncentrált a célra, amit meg is tudott valósítani. Elmondta, hogy bár nem tudta teljesíteni azt, amit szeretett volna Rómában, de élménynek, tapasztalatszerzésnek kiváló volt számára a verseny. Nem élte meg kudarcként az elért 21. helyet, hanem új inspirációkat gyűjtött és tanulásként fogta fel.



Renáta jelenleg Szegeden él és edz, korábban Márton Anita edzőjével, idősebb Eperjesi Lászlóval készült versenyire, tavaly óta pedig az edző fia, ifjabbik Eperjesi László lett Renáta mestere. Beregszászi Renáta a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola tanulója volt és testnevelője, Kurucz Kornélia figyelt fel először tehetségére. A tanárnő egyik testnevelés órán jelezte neki, hogy egy verseny van készülőben, amin szeretné, ha indulna.



– Az első emlékem, hogy – mivel soha nem voltam vékony, futó alkat – mindig néztem a nagyokat, akik súlyt löktek és hasonló alkatúak voltak, mint én. Már akkor megkedveltem a sportágat. A legelső versenyemen negyedik lettem, utána Kerék Csaba kezdett el foglalkozni velem és edzésekre kezdtem járni. Ez indította el a folyamatot – emlékezett vissza Renáta.

Megtudtuk, hogy ettől kezdve központi helyen volt életében a súlylökés, középiskolát is úgy választott, hogy a sport legyen a fókuszban.



Adamik Zoltánnal egy kecskeméti versenyen ismerkedtem meg, felfigyelt rám és elmondta, hogy szívesen dolgozna velem, mert lát bennem potenciált. A középiskolát végül ezért Kecskeméten végeztem, a Bolyai Gimnázium testnevelés tagozatán. Utána válogatott lettem, majd megismertem a szegedi edzőket és sportolókat édesapám által, aki ott él és így volt alkalmam a látogatások alkalmával kapcsolatokat építeni Szegeden. Tisztában voltam vele, hogy mit tartogat számomra a jövő, hol szeretném magam látni. Mindig tudatos voltam és tudtam, hogy a kemény munka mindig kifizetődő. Ha én beleteszek száz százalékot, annak mindig van eredménye. Sok lemondással jár, de valamit valamiért. Lehet, hogy most néhány programot és bulit kihagyok, de cserébe eljutok a sport által sok vágyott helyre és országba. Lemondással jár, de vagyok annyira céltudatos és akaratos, hogy ez most ne számítson. Jelenleg a fejembe vettem, hogy 2028-ban a Los Angelesi ötkarikás játékokra ki fogok jutni és mindent megteszek annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Szeretném képviselni Magyarországot, az egyesületemet és a városomat – számolt be Renáta a terveiről.

Napjai zsúfoltak, hiszen egyetemen tanul, közösségi és civil tanulmányok mesterképzésen vesz részt. Korábban elvégzett egy alapképzést sport- és rekreációszervezés szakon, mellette a Magyar Honvédség sportszázadának alapkiképzésen is részt vesz.



– Nem unatkozom, de nem is szeretek. Mindennek meglesz a gyümölcse, úgy vélem. Elfoglaltságaim mellett szívesen jövök Kiskunfélegyházára, édesanyám itt él és rendszeresen látogatom. Egykori iskolám igazgatójával rendszeresen beszélünk, aki mindig gratulál, ha újabb eredményeim születnek. Ugyanez igaz a gimnáziumra is, ahol figyelemmel kísérik a pályám alakulását. Ez nagyon jól esik – mondta el végezetül Beregszászi Renáta.

Z. A.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!