Kitekintő 2014. december 24. 20:15 Forrás: origo.hu

Ferenc pápa olyat mutatott a híveknek, amilyet még nem láttak

Újdonságok is voltak a Ferenc pápa által a Szent Péter-bazilikában december 24-én, szerda este bemutatott szentmisén.

A pápa választotta a zenét

Az idei szenteste a Szent Péter bazilikában a klasszikus zene jegyében zajlott. A fél tízkor kezdődött szentmise előtt a bazilikában gyülekező hívők Arcangelo Corelli (1653-1713) olasz zeneszerző Karácsonyi koncertjét hallgathatták meg.
A misén a Hiszekegy imádságakor Wolfgang Amadeus Mozart Et incarnatus est (1781-82) című zeneműve csendült fel. A művet a Pittsburgi Szimfonikus Zenekar adta elő Manfred Honeck osztrák karmester vezényletével. Szólistaként az izraeli szoprán Chein Reiss énekelt. Ez volt az első alkalom, hogy szenteste a pápai misén ezt a Mozart-darabot adták elő. A művet maga Ferenc pápa választotta ki, aki szerint Mozartnak ez az alkotása "felülmúlhatatlan és Istenhez vezet" - mondta el Massimo Palombella atya, a Sixtus-kápolna karmestere a Vatikáni Rádiónak.
 

Kezébe vette Jézust

Újdonságot jelent, hogy a misén Ferenc pápa karjába vette és személyesen helyezte be a jászolba a gyermek Jézus szobrát a Szent Péter-bazilika egyik kápolnájában felállított betlehemben. Az egyházfőt tíz, népviseletbe öltözött gyermek kísért Olaszország, Európa, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek képviseletében. A földrészek az egyházfő idei és januári apostoli látogatásainak helyszínei. Az oltárhoz két, többgyermekes olasz család vitte az adományokat a Vatikánban a családról októberben tartott püspöki szinódusra és a családok jövő ősszel Philadelphiában esedékes világtalálkozójára emlékeztetve.

Zene: Wolfgang Amadeus Mozart Et incarnatus - részlet

 

Kövessen minket a Facebookon is!