Sport 2024. július 8. 12:00

Rekordszámú nevezéssel zárult a Diákolimpia® szezon

Rekordszámú nevezéssel zárult a Diákolimpia® szezon
Az ország szinte összes iskolája érintett volt a legtöbb diákot megmozgató hazai tanulmányi versenyben, a Diákolimpiában, amely több mint 330 ezer nevezéssel zárult le.

A COVID okozta visszaesést követően végre a régi fényében zajlik a Diákolimpia®, amely nemcsak elérte, de meg is haladta a 2019-es részvételi adatokat. A tavalyi tanévi 249 ezerhez képest idén a nevezések meghaladták a 300 ezret, vagyis mintegy 33%-os volt a növekedés a hat korcsoportban. A Diákolimpia® rendszerben résztvevő gyerekek számában is emelkedés mutatkozott: ebben a tanévben majdnem 160 ezer, 20%-kal több gyermek vett részt a versenyben 2022/2023-hoz képest. A nemek aránya 60-40% a fiúk javára, és érdekes, hogy a teljes résztvevői szám több mint felét a III-IV. korcsoport, vagyis a felső tagozatosok tették ki.

A teljes tanéven átívelő versenysorozatot már 38 éve rendezi meg a Magyar Diáksport Szövetség. Idén összesen 55 sportágban, ebből 14 közvetlenül az MDSZ szervezésében zajlott, további 41 sportágat pedig a sportági szövetségek rendeztek meg. A rendszerben új elemként jelent meg Diákolimpia Junior, az alsós korosztályt megcélzó, multisport-jellegű diáksportfesztivál, amely során versenyszituáció nélkül, kifejezetten élménysportban lehetett része a gyerekeknek. A legnépszerűbb sportág idén is az atlétika, amelyre 113 ezer nevezés érkezett, ezt követi a labdarúgás (38 ezer) és a kézilabda (17 ezer).

Ha a vármegyék aktivitását nézzük, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is tartja vezető helyét a 28 ezer nevezéssel, őt követi Pest vármegye 23 ezer és Bács-Kiskun vármegye 20 ezer nevezéssel. Ha a településeket figyeljük, akkor Budapestet leszámítva a legaktívabbak Miskolc, Szombathely és Kecskemét, ha pedig az egyes intézményeket, akkor a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, a Gyulai Implom József Általános Iskola és a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium a dobogósok a nevezések terén.

A Diákolimpia® teljes szezonja alatt a körzeti versenyektől az országos döntőkig bezárólag összesen több mint 3100 sportesemény zajlott. Az események csodás hangulatáról számos fotóbeszámoló tanúskodik, amelyek elérhetők a Diákolimpia® Facebook-oldalán. Idén újraindult a Diákolimpia® Instagram-oldala is, és a fiatal korosztály kedvéért már TIKTOK-csatorna is működik, nagy népszerűséget mutatva.

A versenysorozatot a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium támogatja, a körzeti versenyek a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően valósulhattak meg. A Diákolimpia® országos döntőinek helyezettjei továbbra is többletpontokhoz juthatnak a felsőoktatási felvételik során. Az egyes egyetemeken/főiskolákon a többletpontok mértéke eltérő, azt az intézmény saját hatáskörben határozza meg. A versenysorozat idei támogatója, a Hervis jóvoltából minden Diákolimpia® országos döntőn résztvevő versenyző és kísérő pedagógus egy 5.000 forint értékű, a körzeti, megyei, illetve országos elődöntő dobogósok pedig 3.000 forint értékű Hervis kupont kaptak.



A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetség az általános és középiskolás gyermekek mozgásfókuszú egészségfejlesztésével foglalkozó civil szervezet. Célja, hogy a gyerekeket rendszeres mozgásra ösztönözve elősegítse egészséges, boldog jövőjüket, segítse az egészségtudatos közösségi kultúra kialakítását, a rendszeres testmozgás hatásainak tudatosítását, növelje a testmozgás iránti elkötelezettséget.

Programjaival segítse az iskolai keretek között zajló testmozgás lehetőségeinek bővítését. Országos hálózata segítségével támogassa az iskolákat az egészségfejlesztő programjaik megvalósításában és az ehhez szükséges infrastruktúra, eszközök, tudás bővítésében, továbbá belső és külső együttműködéseik kialakításában. 

Az MDSZ a tanév elején elindította az Aktív Iskola védjegyrendszert, amelynek keretében 300 általános és középiskolában a gyerekek rendszeres mozgását támogató környezet épül, számos mozgásösztönző program valósul meg, elérve ezzel mintegy 100 ezer iskolás gyermeket.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!