Sport 2024. július 8. 16:00

Nyáron sem pihennek a Koppányok

Képgaléria
Nyáron sem pihennek a Koppányok
Nyár, meleg, szabadságolás, vagy iskolaszünet, mind befolyásoló tényező a sportéletben. Nincs ez másképpen a Turul Koppány ÍHSE életében sem. Az edzések töretlenül heti 3 alkalommal folytatódnak, de versenyre most kissé szűkebb létszámban indulunk el, hiszen nemcsak sportegyesület vagyunk, hanem hagyományokat ápolók is egyben.

Mi sem bizonyítja jobban, mint az ilyen eseményeken kiemelkedő szerepvállalással veszünk részt. Ilyen volt a közelmúltban a történelmi falu felállítása a Kiskun Expón, de folytatásképpen jön a közeljövőben megrendezendő Kurultáj is. Ide tartozik az Erzsébet-táborokban és a Haleszi napokon megtartott íjásztatás is, ahol a táborozó fiatalok ismerkedhettek meg az íjászat rejtelmeivel. Ennek aktív főszervezője Keserű Szilvia volt, Csányi József, Szeibert Imre, Boldog Bence és Lovas Ferenc segítségével. Az ő nevükkel ritkán találkozik a sporthírekben az ember, de az ilyen munkás feladatokban annál aktívabbak. Azonban a nyár is tele van versenylehetőségekkel és ki-ki a maga igénye és lehetősége szerint vesz részt ezeken.

Ezt tette a következő Koppány trió is június végén. Kicsit kényszerpálya is volt, mert egyéb elfoglaltság miatt Szólya Imrének még nem volt meg az országos bajnokság kvalifikációs joga. Ezért Püspökladányba utaztak, ahol az „Asszonyszomorító történelmi íjász versenyt” szerveztek egybekötve az OB kvalifikációval! A korai indulás a végig szomorkás időjárás nem javította a versenykedvet. Az esemény közepére elállt az eső és kissé javuló formát játszó időjárás az eredményeket is hozta. Bicskeiné Csányi Mária első,  Szólya Imre nyolcadik, Szeibert Imre tizenkettedik lett, mindhárman pusztai íjjal versenyeztek.

Fekete Boglárka és Balanyi Sándor június 29-én, Kiskundorozsmán járt. Jó felkészülés volt ez a majd leendő országos bajnokságra, ahova már mindketten neveztek. A célok 30-80 méter közt voltak elhelyezve.
Fekete Boglárka tradicionális íjjal a felnőttek közt első helyezést ért el, míg
Balanyi Sándor vadászreflex íjával harmadik lett.

Fekete Boglárkának megtetszett a távcéllövészet, hiszen július 6-án Kunszentmiklósra nevezett egy rangos versenyre, amit
a Pozsonyi csata emlékére rendeztek a Nyílegyenes Íjászok. Itt a célokat már 150 méterig kitolták. A találkozót nemcsak a távoli célok jellemezték, hanem a magas versenyzői színvonal és a pusztai szél is. Ez utóbbi bizony nem könnyítette meg a nyílvesszők egyenes röppályáját.

Igen erős mezőnyben Bogika a nyolcadik helyen zárta a versenyt. 197 pontos eredményével több gyakorlott férfi íjászt is maga mögé utasított a rangsorban.

Ahogy az imént említettem neveket, hogy a versenyeseményekben ritkán hangzik el a nevük, úgy ez Kiss Jánosra is jellemző. Jánost a talpasíjászat megismerése után a lovasíjászat is magához ragadta. Itt küzd, és elsősorban versenyeken. Mindemellett aktív tagja az egyesületnek. Szorgalmas, nem húzza ki magát a munkából, ha az egyesület érdeke ezt megkívánja. Szépen lépked fölfelé a ranglétrán a fokozatok megszerzésében.

Június 6-án a Kassai Völgyben megrendezett Lovasíjász Országos Bajnokságon állt harcvonalba Vándor nevű lovával a Smuta Törzs színeiben. A lovasíjászattal kapcsolatban el kell mondani nem elég tudni lőni, a felszerelést karban tartani, vagy azt folyamatosan cserélni, pótolni. Itt plusz feladat még a ló felkészítése is, ami napi 24 órából áll. Az ember, mint fontos tényező mellett nem törpül el a ló fontossága sem és ezután jön az íj, a vessző, a felszerelés, pl. nyereg ruházat stb… János Vándor nevű lova fizikai és lelki állapotát is folyamatosan a szívén hordozza. Megszállottságát mi sem igazolja jobban, minthogy már a saját keze által készített nyergen harcolnak Vándorral. Mondása szerint ez teljesen az ő testére van készítve. A völgyben rendezett versenyek világszínvonalúak, de oda el kellett utazni és ott a sok idegen ló között fegyelmezetten teljesíteni. Boldogságuk érthető is volt a verseny végén, hiszen életük második legjobb eredményével kiegyensúlyozott futamokkal a 20. helyet szerezték meg ebben az erős országos mezőnyben, ahol ott volt a nemzet krémje. Az első hét helyezést mind mesterokozatú lovasíjász vitte el. Mindössze 3 pont hiányzott a magasabb iskolai fokozatba jutás lehetőségéhez.

Július 7-én sem tétlenkedtek a legaktívabb versenyre járó Koppányok!
Kiskunfélegyházán, a krosszpályán rendezte a KHTK – Fénypárducok a DAR 3D 3. fordulóját. A rekkenő hőségben 24 célt kellett leküzdeni két egyenértékű lövéssel. Pusztai íjjal Bicskeiné Csányi Mária első, Dongó–Gárgyán Imola második, Szeibert Imre pedig nyolcadik lett.
Vadászreflex íjjal Zoboki Csenge első lett a kategóriájában.

A Koppányok készülnek az augusztusi Történelmi Országos Bajnokságra, a Kurultájra és más egyéb közelben rendezendő versenyekre.


Dinnyés Gyula
Koppány íjász
                 

Kövessen minket a Facebookon is!