Sport 2024. július 9. 12:00

Junior Európa-kupa győztes Trungel-Nagy Zalán

Junior Európa-kupa győztes Trungel-Nagy Zalán
Pontosan negyedszázados a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál. A mostani világkupán is több országból érkeztek versenyzők, hogy megmérettessék magukat. A Triatlon Junior Európa-kupán a kiskunfélegyházi Trungel-Nagy Zalán elsőként ért célba.

A juniorok között csakúgy, mint a felnőttek között, a népes mezőny miatt előfutamot kellett tartani, ahonnan a legjobb harminc versenyző juthatott a döntőbe. Már ezen is jól szerepelt Trungel-Nagy Zalán – aki az elmúlt év őszétől a Ganzair Team Újbudát erősíti – mert jó futáshajrájának köszönhetően hatodikként kvalifikálta magát a döntőbe. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál ezúttal is több napig tartotta izgalomban nemcsak a nézőket, de a versenyzőket is egyaránt. A vasárnapi junior és felnőtt, női és férfi döntőre sokan voltak kíváncsiak, mert több magyar versenyző is ott volt a legjobbak között.

A junioroknak a városközpontban lévő tóban ötszáz métert, két kört kellett úszni. A 12,5 kilométeres kerékpártáv ötkörös volt, míg a 3,6 kilométeres futás az úszáshoz hasonlóan kétkörös. A víz hőfoka 27 fokos volt, így a nagy melegben kellemes volt benne úszni. A harminc fős junior mezőnyből, Trungel-Nagy Zalánon kívül heten képviselték Magyarországot. Az úszás után két magyar: Kropkó Márton és Hóbor Lehel jött ki leghamarabba a vízből, de
nem sokkal mögöttük ott volt Zalán is. A kerékpározás megkezdése után egy tizenöt fős boly tekert az élen, köztük a kiskunfélegyházi versenyző is. A tizenkettő és fél kilométer megtétele után viszont már teljesen összeért a harminc versenyző. A harmadik versenyszámra, a futásra, már nagyon meleg volt, de két helyen is tudtak frissíteni a sportolók. Az első kör megtétele után Trungel-Nagy Zalán átvette a vezetést, és növelve a tempót, fokozatosan húzott el versenytársaitól. Viszonylag nagy különbséggel, kilenc másodperccel előzte meg szlovák, és tizenhárommal svájci ellenfelét és nyerte meg az Európa-kupa futamot.

– Mindig nagyon jó hazai közönség előtt versenyezni. A tiszaújvárosi verseny minden magyar számára nagyon fontos. Sokan szurkolnak nekünk, végig az egész verseny folyamán, és ez ma sem volt másképp – nyilatkozta a verseny után Zalán.

Ez a pálya előnyt jelent a hazai versenyzők számára, hiszen nagyon jól ismerik. Ettől függetlenül tartalmazhat különlegességeket akár a versenytársak, akár az egyéni felkészüléses, formák tekintetében.

– Szerencsére már egész kicsi korom óta versenyzek ezen a pályán, így ismerem. A szuper sprint verseny nagyon gyors, minden egyes másodperc sokat számít, főleg a depóban, mert nagyon sokat lehet veszíteni, vagy éppen nyerni is. Éppen ezért nagyon kell koncentrálni. Az úszásban és a kerékpáron is szinte együtt volt az egész mezőny, így közösen érkeztünk a depóba. Szerintem a kulcsa az volt ennek a versenynek, hogy az utolsók között szálltam le a kerékpárról, de negyedikként kezdtem meg a futást, mert nagyon jól sikerült a depózásom. Az első körben nagy tempót diktált a szlovák versenyző, utána pedig én. Próbáltam magabiztosan tartani az iramot, hogy a többiek ne tudjanak feljönni rám, és ez sikerült is – hangsúlyozta a boldog győztes.

A tiszaújvárosi verseny előtt Zalaegerszegen rendeztek országos bajnokságot, ahol a juniorok között szintén nyerni tudott Trungel-Nagy Zalán, éppen ezért magabiztosan érkezett Tiszaújvárosba, ami kiemelt verseny volt számára. A következő nagy megmérettetése Zalánnak Törökországban lesz, a junior Európa-bajnokságon.

                   

Kövessen minket a Facebookon is!