Helyi hírek 2024. július 26. 17:00

Radnóti-est a Hattyúkertben

Képgaléria
Radnóti-est a Hattyúkertben
A Móra Ferenc Művelődési Központban korábban bemutatott, Csontjaim őrzi a táj című irodalmi est kamaraverzióját láthatta a közönség július 25-én, csütörtökön a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúkertjében. Az esemény a Széphalom-emlékplakettel kitüntetett Cseklye Balázs önálló előadóestje volt, saját rendezésében, szerkesztésében és díszlettervezésében.

A megjelenteket Rádi Lilla köszöntötte, aki Balázsról elmondta, hogy a Móra Ferenc Gimnázium frissen érettségizett tanulója, aki tanulmányait Szegedi Tudományegyetemen folytatja, ahol jogot hallgat ősztől. Az előadás kapcsán ismertette, hogy Radnóti Miklós költészetét talán soha nem látott szemszögből mutatja be Balázs.

–  Az egyedi atmoszférájú műsorban a versszövegeket történetté fűzi össze az előadó, néhol improvizációs úton ki is egészíti azokat. Megjelenik benne az általánosan ismert és elismert nyugatos alkotók küzdelmekkel teli lelkivilága, hazaszeretete, a reménytelenségben is megélt szerelmi élete, továbbá a zsidóüldözéssel, a holokauszttal, a háborúval és a véggel való szembenézése – fogalmazott, majd a folytatásban Cseklye Balázs prológusát tolmácsolta.

Az előadó mindezek után lépett színre és az első másodperctől uralta a nézők figyelmét. Szuggesztív előadásmódja, a versek gondos szerkesztése és a közöttük lévő átkötések, az írói életmű alázatos és széleskörű felvonultatása lehetővé tette, hogy a Hattyúház kertjében még közelebb érezzük magunkhoz és korunkhoz a költőt. Cseklye Balázs valóban egyedi atmoszférát teremtett, amit hálából a közönség szűnni nem akaró tapssal köszönt meg.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton 
            

Kövessen minket a Facebookon is!