Helyi hírek 2024. július 27. 08:00

Gyermek- és ifjúsági táborok a Kapocs szervezésében

Képgaléria
Gyermek- és ifjúsági táborok a Kapocs szervezésében
Gyermek- és ifjúsági táboroknak adott helyet a Borsihalmi Művésztelep július 22 és július 26 között. A turnusok a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény szervezésében valósultak meg. A Mesehalomtábor 14 éves korig várta a nehéz sorsú családok gyermekeit, míg az Utak önmagamhoz elnevezésű művészetterápiás tábor már a tinédzser korosztályt célozta meg. 

Szűcs Henriett, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat táborvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a Mesehalomtábort évek óta az ügyfélkörükből kikerülő, nehéz sorsú gyermekek részére szervezik. Az élményeket a Kapocs intézmény és a Marillen Kft. által létrehozott Láncszem Alapítvány finanszírozta. Az alapítványi támogatás mellett külön támogatását élvezi a program a Marillen Kft.-nek, valamint Buszlai István magánszemélynek is, aki többek között a szállítási munkálatokat is intézte az eseményen. A szervezők köszönik a helyszín biztosítását Jankovszki Ferencnek, a Félegyházi Pékségnek a térítésmentes reggelit, tízórait és a nagyoknak a vacsorát, az ebédet pedig a Szikra-Vill Kft.-nek.

A Mesehalomtábor díjmentes, napközis jellegű, reggel vonattal érkeznek a gyerekek és a nevelők, délután pedig ugyanígy utaznak vissza a városba. A szervezők igyekeztek olyan élményeket nyújtani a táborlakóknak, amelyek fejlesztőek és ritkán, vagy még egyáltalán nem találkoztak hasonlóval. Kirándulásokkal, kézműves foglalkozásokkal, homok- és gyöngykép, valamint tolltartókészítéssel, arcfestéssel tették felejthetetlenné a táborban töltött napokat. Ellátogattak a borsihalmi majorba, ahol Kecső Péter segítségével lovas kocsikáztak, állatokat simogattak. Tiszaalpáron, a várdombon játszottak, majd megtekintették az Árpád-kori falut és geoládát is kerestek. A programok között meseterápia és kávéfestés is helyet kapott, amit Kajáriné Kádár Katalinnak és Magyarné Tóth Évának köszönhettek. Szűcs Henriett elmondta, hogy sok esetben ez a tábor meríti ki a gyermekek nyári élményeit és kirándulásait. Még egy programjuk lesz augusztusban: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának támogatásával a gyerekek a Csodák Palotáját látogatják meg Budapesten.

A Család- és Gyermekjóléti Központ táborvezetője, Hevér Henrietta lapunknak elmondta, hogy az Utak önmagamhoz elnevezésű művészetterápiás táboruk kifejezetten kamaszoknak szólt. A 10 résztvevő fiatal július 24. és július 26. között táborozott a helyszínen. Az ő turnusukat a korábban említett támogatók mellett a Kiskun Múzeum is segítette. Az esemény célja, hogy különböző művészetterápiás- és önismeret-fejlesztő eszközök segítségével érzelmi intelligenciát fejlesszenek, hatékonyabb stresszkezelést és kommunikációt támogassanak, például beilleszkedési nehézségek esetén is segítséget nyújthat ez a néhány nap. A résztvevők megismerkedhettek a Katarzisz Komplex Művészetterápiával, ami a relaxáció, a képzőművészet, a versek és a zene által mutat utat önmagukhoz. A komplex művészetterápiás eszközöket idén kibővítették irodalomterápiával, film- és fotókészítéssel, valamint dramatikus elemekkel. A tábornapok különleges színfoltja volt Cseklye Balázs látogatása is, akinek önálló irodalmi estjét is megtekintették a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban július 25-én, este. Az esti sütögetések, tábortüzek, társas játékok mellett a szünetekben és a szabadidős időszakokban a fiataloknak lehetőségük nyílt pszichológiai tanácsadás szolgáltatást igénybe venni Nagy Ágnes és Hevér Henrietta pszichológiai tanácsadóknál.

A szervező Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény kéri, hogy amennyiben lehetőségük van támogatni alapítványukat, ezáltal a jövőben megvalósuló táboraikat, programjaikat, azt a következő számlaszámon tehetik meg:

Láncszem Alapítvány

adószám: 18356791-1-03,

számlaszám: 11732071-20033741

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
                    

Kövessen minket a Facebookon is!