Helyi hírek 2024. augusztus 1. 12:00

Megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek!

 Megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek!
Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Tartsák és tartassák be! A tűz nagyon gyorsan terjed! Bács-Kiskun vármegye erdőtűz szempontjából nagymértékben veszélyeztetett. Az erdők környezetében élő emberek biztonsága, a növény és állatvilág fennmaradása, az erdőkben megtalálható infrastruktúrák megvédése, különösen az erdőtüzektől történő megóvása közös érdek. Kiemelten fontos a tűzesetek megelőzése.

Vármegyénkben rövid időn belül többször érkezett jelzés szabadtéri tüzekkel kapcsolatosan, amelyeket csak nagy létszámú tűzoltó volt képes megfékezni. Bács-Kiskun vármegyében július 1-je óta összesen 73 esetben riasztották a tűzoltókat szabad területen keletkezett tűzhöz. Ezek eloltásához 53 órára volt szüksége a tűzoltóknak, összesen 222 tűzoltójármű vonult. A négy hét alatt összesen 534.586 négyzetméternyi terület égett le.

Július 13-án, déli 12 óra után pár perccel érkezett a jelzés, hogy Császártöltés külterületén fenyves aljnövényzete ég. A tűzesethez kalocsai, kiskunhalasi, kecskeméti, bajai és paksi hivatásos, keceli, kiskőrösi önkormányzati, valamint császártöltési önkéntes tűzoltókat riasztottak. Az egységek tíz vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd délután 5 órára eloltották a lángokat. A beavatkozást a Bács-Kiskun vármegyei tűzoltósági főfelügyelő irányította. Az oltást segítette a bajai, a kiskőrösi, a kalocsai és a szekszárdi vízszállító is. A 10,5 hektáros erdőtagból megközelítőleg hat hektáron égett az aljnövényzet és egy 12 éves fenyves.

Az idei év eddigi legnagyobb területet érintő tüze július 29-én, délután keletkezett. Mintegy ötven hektáron égett az avar, borókás, erdő aljnövényzete Kunadacs közelében. A tüzet a szabadszállási önkormányzati és önkéntes, valamint a kecskeméti, a solti, a ceglédi, a kalocsai, a paksi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók oltották el a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A tűz oltását munkagépek is segítették. A délelőtti órákban még több egység is dolgozott a helyszínen, utómunkálatokat végeztek.

A négy hét alatt leégett terület nagysága ezzel a tűzesettel 1.034.586 négyzetméterre emelkedett!

A további esetek megelőzése érdekében felhívják a lakosság figyelmét, hogy fokozott figyelemmel járjanak el a szabadtéri tevékenységek és a közlekedés során is! Minden nyílt lánggal vagy nagy hőfejlesztéssel járó tevékenység csak fokozott gondossággal végezhető! Fontos és közös érdek, hogy a most tapasztalható nagyon száraz időszakban ne veszélyeztessék tűzgyújtással járó tevékenységükkel magukat és másokat!

A szabadtéri tüzek amellett, hogy a természetben és az épített környezetben is kárt okoznak, személyi sérüléssel is járhatnak. Kérik, hogy hívják fel ismerőseik, szomszédaik és rokonaik figyelmét, hogy ne égessenek ebben a száraz időben. A gyermekekre is fokozottan oda kell figyelni, megtanítani nekik mit szabad és mit nem! A tűz nem játék!


A mezőgazdasággal és állattartással foglalkozó gazdák is több esetben károsodtak az elszabaduló tűz következtében. Gabonatáblák, szálastakarmány-, szalma-, rostnövény-kazlak, állattartó létesítmények és mezőgazdasági gépek is megsemmisültek. 

A legnagyobb odafigyelés mellett is keletkezhetnek természetesen tüzek, ilyenkor ne habozzanak, helyezzék magukat biztonságba és haladéktalanul hívják a tűzoltókat! A tűzoltók a nap 24 órájában haladéktalanul indulnak, ha segítséget kérnek tőlük! írta weboldalán a vármegyei katasztrófavédelem. 
                        

Kövessen minket a Facebookon is!