Helyi hírek 2024. augusztus 1. 06:00

Hónapköszöntő

Hónapköszöntő
Légy üdvözölve, augusztus! Stílszerűen mondva: „Ave, Augustus!”, hisz az első római császár nevét őrzöd. Neved jelző is lehet, azt jelenti, „legszerencsésebb”, szóval, nagyon bízunk benned. Nálunk „kisasszony, nyárutó, új kenyér” havaként is ismert vagy, s mindegyik elnevezés illik hozzád.

Borítókép: szallas.hu illusztráció

Kedvenced a kardvirág és a mák, megértem, sokan vagyunk így. Annyi mindent ígérsz – az időjárást hagyjuk –, kínálsz fel nekünk, csak élnünk kell vele. A nemzetközi, nemzeti és világnapokról majd néha említést teszek, most talán a legfontosabbakról.

Mindjárt egy születésnappal indítasz, igen, ez a forint, 1946-ban jelent meg, a zöld tízesen lánglelkű költőnk, Petőfi arcképével.

Hazánkban még megünnepeljük – ki ezt, ki azt –, a nemzetközi ifjúsági napot, a repülősöket, a balkezesek is mindig bebizonyítják, hogy nem attól függ a tehetség, melyikben fogja valaki az ecsetet vagy a tollat, s a magyar fotográfia (fényképezés) is sok lehetőséget kap, és nagyon sok tehetséges fotósunkra büszkék lehetünk, mint ahogy a borászokra is.

Aztán a hónapod legnagyobb, legfontosabb ünnepe 20-a, Szent István, körmenet, újkenyér, vízi és légi parádé, a sokat vitatott tűzijáték, koncertek, vásárok, az ország tortájának felszeletelése.

Mit tartogatsz még számunkra? Nyaralási akciók, nyárbúcsúztató bulik, árleszállítások fürdőruhákból, meg iskolai holmikból, mert a tavalyi már nem divatos. A gyerekeket persze a suli még nem érdekli – jogosan –, ők még fociznak, bandáznak, standon fröcskölik egymást, fújják a legújabb slágereket.
Hol van még az évnyitó! Addig még név- és születésnapok jönnek, egyik szebb mint a másik, jegyespárok gyűrűt húznak egymás ujjára vagy kimondják a boldogító igent. Éljen és sok boldogságot!

Aztán szép lassan eljön a nyár utolsó csókja, megérkezik az ősz első ölelése – amúgy költőileg.

Kedves 8. hónap! Ha a számodat vízszintesen írjuk, a végtelen jelét kapjuk, ugye milyen érdekes? Persze ez csak játék, véletlen, hiszen a te 31 napod is eltelik, reméljük, nagyon jól, s élményekkel gazdagodva, kipihenten, lebarnulva emlékezünk majd a nyárra a végtelenül hosszúnak tűnő őszi-téli napokon.

Szeretettel várunk!

Salánki Anikó
             

Kövessen minket a Facebookon is!