Kitekintő 2014. december 29. 09:35 Forrás: MTI

Havazás - OKF: sok közúti balesetnél kellett segíteniük a tűzoltóknak

Havazás - OKF: sok közúti balesetnél kellett segíteniük a tűzoltóknak
A havazás kezdete óta hétfő reggelig mintegy 80 esetben, többnyire közúti baleseteknél volt szükség a tűzoltók segítségére - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton azt mondta: zömével árokba csúszott és elakadt járműveknél kellett segíteniük, de volt, ahol kidőlt fa szakított el egy vezetéket. Baranya megyében, Pécs közelében eltévedt turisták megtalálásában segítettek a tűzoltók. 

Az OKF szóvivője kitért arra, hogy az előrejelzés szerint a havazás egyelőre nem folytatódik, de a hófúvás továbbra is gondokat okozhat, különösen ott, ahol jelentős mennyiségű hó esett le (így például Bács-Kiskun, Somogy és Baranya megyében). Hajdu Márton továbbra is arra figyelmeztet, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok.

Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), valamint a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy és Zala megye több járásában továbbra is másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás veszélye miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Emellett további kilenc megye - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Veszprém - nagy részén elsőfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt.

A meteorológiai szolgálat azt írta: számottevő, nagy kiterjedésű havazás hétfőn már sehol sem várható. Futó hózáporokra azonban főként a Dunántúl nyugati felén és a középső országrészben továbbra is számítani lehet. Egy-egy intenzívebb hózápor sem kizárt, amelyet esetleg dörgés-villámlás kísérhet. Ezekből rövid idő alatt néhány centiméternyi friss hóréteg képződhet itt-ott.

Délelőtt a Balaton tágabb környezetében és a Tiszántúlon lehetnek még a 70 kilométer/órás erősséget is meghaladó széllökések, de aztán kissé mindenütt mérséklődik a légmozgás. Egy-egy élénk, illetve erős széllökésre azonban egész nap számítani lehet - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 Celsius-fok körül valószínű. Késő estére mínusz 10 és mínusz 4 fok közé hűl le a levegő.

Kövessen minket a Facebookon is!