Sport 2024. augusztus 12. 07:00

Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától

Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától
Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban fejeződött be a XXXIII. nyári olimpia.

Borítókép: MTI – Czeglédi Zsolt

A lángot őrző légballonnál, az egyik leghíresebb párizsi sanzonnal (Sous le ciel de Paris) kezdődött a program, ahol Zaho de Sagazan énekelt. Léon Marchand, az olimpia első számú aranyhalmozója érkezett elegáns fekete öltönyben, szertartásosan magához véve egy kis mécsesben a lángot.

A televíziós közvetítés váltott, a következő helyszín a Stade de France, a franciák 1998-ban átadott nemzeti stadionja volt. A hangosbeszélő köszöntötte a NOB és a Francia Köztársaság elnökét, Thomas Bachot és Emmanuel Macront, majd a Marseillaise hangjaira felvonták a francia trikolort és az olimpiai zászlót.


Emmanuel Macron francia elnök (j3) és felesége, Brigitte Macron (j2), mellettük Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke (j4) a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén, a Stade de France-ban, 2024. augusztus 11-én
Fotó: MTI
– Czeglédi Zsolt

Akárcsak a megnyitón, a francia himnusz újraértelmezett változatát adta elő a Maîtrise de Fontainebleau divertimento zenekar, Zahia Ziouani dirigálásában.

A nemzetek bevonulása, a megnyitóhoz hasonlóan egy férfit és egy nőt ért a megtiszteltetés minden küldöttségből. A magyar zászlót Csipes Tamara és Milák Kristóf hozta be.


Milák Kristóf kétszeres olimpiai bajnok úszó (j) hozza a magyar zászlót, mellette Csipes Tamara kétszeres olimpiai bajnok kajakozó (b) a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén, a Stade de France-ban
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Vonultak a sportolói küldöttségek is, így a magyarok is, köztük az aranyéremmel a nyakában vonult Gulyás Michelle és Márton Viviana is. (Viviana mellett vonult ikertestvére, Luana is.) Nagyon elegánsak voltak!


A magyar sportolók bevonulnak a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén a Stade de France-ban 
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A L'Équipe, a francia sportnapilap közben arról írt, hogy 9000-en vettek részt a záróünnepségen, köztük 270 művész és előadó, akik között akadtak, akik 35 napot próbáltak.

Újabb francia sanzont és Joie Dassin-dal hangzott fel, még az sem túlzás, a XX. illetve a XXI. század különböző korszakaiból. Aztán jött a Queen örökzöldje, a We are the Champions.


Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Ünnepség, díjátadás következett, az utolsó atlétikai számé, a női maratoni futásé. Thomas Bach, a NOB és Sir Sebastian Coe, a nemzetközi atlétikai szövetség, a World Athletics elnöke adta át az érmeket. A kenyai Hellen Obiri lett a harmadik, az etióp Tigst Assefa a második. Győzött az Etiópiában született, immár háromszoros olimpiai bajnok Sifan Hassan. Tiszteletére játszották a holland himnuszt.


Párizs, 2024. augusztus 11. Az ezüstérmes etióp Tigst Assefa, az aranyérmes holland Sifan Hassan és a bronzérmes kenyai Hellen Obiri (középen j-b) a 2024-es párizsi nyári olimpia női maratonfutásának eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén a Stade de France-ban 2024. augusztus 11-én. Mögöttük Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke (b) és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke (j). 
Fotó: MTI Kovács Tamás

Az olimpia lebonyolításában kulcsszerepet vállaló 45 ezer önkéntes képviselői érkeztek a küzdőtérre. Így köszönte meg nekik a szervezőbizottság a munkát. Érkeztek a NOB frissen beiktatott sportolói tagjai, Szilágyi Áron is pályázott a bizottságba, 32 jelöltből válaszottak négyet. Az amerikai Alysson Felix, a német Kim Bui, az ausztrál Jessica Fox és az új-zélandi Marcus Daniell kapta a legtöbb voksot, ők lettek a NOB új tagjai. Egyaránt nagy tapsot kaptak.

A következő percekben egy képzelt világba kalauzolták el a műsor megálmodói a nézőket, amelynek alaptémája az olimpia jövője volt. Belekombinálták a produkcióba az olimpiai játékok szülőföldjének, Görögországnak a himnuszát is. A Record című szám megidézte az ókori olimpiákat és a modern olimpiák születését is.


Az Arany Utazó (Golden Voyager) érkezése a művészeti program részeként a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén a Stade de France-ban. 
Fotó: MTI Kovács Tamás

Alain Roche zongorajátékára a svájci tenor, Benjamin Bernheim énekelte Apollo himnuszát. A francia művész egy felfüggesztett zongorán kísért. Nagyon látványos volt a körülbelül tízperces produkció.

Filmbejátszás emlékezett a játékok legnagyobb, legdrámaibb, legnagyobb érzelmeket kiváltó, hol könnyes, hol boldog jeleneteire.

A Stade de France alkalmi színpadán a versailles-i Phoenix zenekar játszott. Jó néhányan támadtak fel vesztett helyzetből, ha úgy tetszik „hamvaikból” ezen az olimpián (is). A belga Angèle és a francia Kavinsky, két népszerű előadó is. Kambodzsai rapper, Vannda énekelt, a performansz részeként.

Megnézhettünk egy összeállítást a láng útjáról, amely eljutott Tahitibe, a szörfversenyek színhelyére is, majd felidéződtek a megnyitó ünnepség képei.

Következtek a protokolláris részek. Tony Estanguet, a francia szervezőbizottság háromszoros olimpiai bajnok elnöke és Thomas Bach lépett a színpadra. Hat érmes kísérte őket, öt földrész képviseletében: a  francia dzsúdós Teddy Riner, az ausztrál úszó Emma McKeon, a kubai birkózó Mijain Lopez, a kenyai atléta Eliud Kipchoge, a kínai asztaliteniszező Szun Jing-sa és a menekültcsapatot képviselő Cindy Winner Djankeu Ngamba.

Tony Estanguet beszéde után értékelő beszédében gratulált mindenkinek, még arra is kitért, hogy soha ennyi eljegyzés nem történt az olimpiákon, a sportolók között. Kitért arra is, hogy augusztus 28-án már kezdődik a paralimpia.

Thomas Bach is kinyilvánította elégedettségét, hitet téve a béke fontossága mellett. – A béke kultúráját valósították meg az olimpiai játékok alatt – mondta. – Vive la France! – zárta beszédét, majd felhangzott az olimpiai himnusz, közben levonták a rúdról a NOB zászlaját.

Tony Estanguet, a francia szervezőbizottság elnöke és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere adta át az olimpiai zászlót Karen Bassnek, Los Angeles polgármesterének. Simone Biles is színpadra lépett.

Felhangzott az Amerikai Egyesült Államok himnusza, különleges előadásban. Egy kaliforniai énekesnő, H. E. R., polgári nevén Gabriella Wilson énekelt. Szerepet kapott a producióban Tom Cruise, aki az égből érkezett a színpadra.Egy motoron vitte el az olimpiai zászlót, jelképesen elindult Los Angeles felé, majd a technika és a film segítségével még ejtőernyősugrást is bemutatott. Aztán átadta a zászlót Kate Courtney-nek, ezután további sportolók, Michael Johnson és Jagger Eaton vitték el a Coliseumba és LA-be a zászlót. Az óceán partján, a Venice Beachen a Red Hot Chili Peppers várta őket, s fogadta a zászlót. A kétszeres Oscar-díjas, kilencszeres Grammy-díjas, kétszeres Golden Globe-díjas Billie Eilish vette át dalával jelképesen a stafétát – írta összefoglalójában az Infostart.
               

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Olimpia 2024 – Párizs