Sport 2024. augusztus 21. 18:00

Sakkozó magyarok a Kárpát-medencében

Képgaléria
Sakkozó magyarok a Kárpát-medencében
Huszonnyolcadszor találkoztunk augusztus 11-17. között a játék művelőivel a Hungarikum Liget Kölcsey Házában, Lakiteleken. Újra jött a leghűségesebb örökös négyes: Bicskei Mihály és Farkas Tibor Magyarkanizsáról, Donkó Mátyás Kecskemétről és Szatmáry-Révai József Munkácsról.

A rendezvény a magyarság összetartozásáról, baráti kapcsolatok kialakításáról, ápolásáról, nemcsak sakkról szól. Ezt a kitűzött célt idén is sikerült teljesíteni. Ehhez, és a versenyzés mellett a szabadidő hasznos eltöltéséhez is a minden igényt kielégítő környezet nyújtott támogatást. Köszönjük fővédnökünknek, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány Kuratórium elnökének, aki többször is meglátogatta a versenyt, és fórumot is tartott a népes hallgatóságnak.

A nemzetközi minősítő verseny élmezőnye mindvégig rendkívül szoros volt. Négy korábbi győztes harcolt a győzelemért, a vándorserlegre mégis új név kerül, mindnyájukat megelőzve Ilonczai Levente Dávid (Szatmárnémeti) lett a bajnok. Őt követi Sági Bence (Dunakeszi), Keresztes Richárd (Kecskemét), Farkas Tibor (Magyarkanizsa), Kemény Csaba Kiskunfélegyháza és Retkes Péter (Félegyháza/Mórahalom).

A villámversenyen 44-en küzdöttek. Ebben a játéktempóban is a főverseny legjobbja, Ilonczai Levente Dávid állhatott a dobogó legfelső fokára. Őt két anyaországbeli, Sági Bence és Sarok Péter követi.

A versenyengedély nélküliek közül legeredményesebbek: Németh Adrien, Sarok Eszter, Müller Enikő Gabriella, Ressné Demkó Anita, Megadja Veronika és Dolnik Tibor.

Az ifjúsági és gyermekcsoportban díjat kaptak: Ilonczai Dóra Vivien, Kovács Réka, Buzder-Lantos Anna, Szántai András és Szántai Milán, valamint Markót Dávid Bence.

A csapatversenyen 13 induló 4-4 fővel küzdött. Az élmezőny: Neuman Egyetem/TLSE, Denveri Musztángok, TökMindEgy. A Bács-Kiskun Vármegyei egyesületek: TLSE Kecskemét, Kiskunfélegyházi Honvéd TK, Kecskeméti TÁKISZ.

Az eredményhirdetésen számos különdíj is gazdára talált: Simonyi Zoltán, Váradi László (Zenta), Bárczi Tibor (Bátorkeszi), Ilonczai Levente István (Szatmárnémeti), Schmelowsky Dávid (Budapest), Keresztes Zoltán (Kecskemét), Faragó Gergő Levente és Hideg István Benjámin (Kiskunfélegyháza), Vasyliv Stanislav (Kárpátalja), Szekeres János (Gátér) és sokan mások.

A díjazottak serleget, plakettet, könyv- és tárgyjutalmat vehettek át Demeter Pétertől.

A rendezvény mindvégig sportszerű volt, zsűriesemény és panasz nélkül folyt. A záróünnepségen tapsvihar fogadta a bejelentést: A találkozó jövőre folytatódik!

Egyéb részletek a hivatalos-oldalon, a Bács-Kiskun Megyei Sakkszövetség honlapján találhatók: http://www.bkmsakk.hu/sm/sm.htm

Seres László programvezető, főbíró
                            

Kövessen minket a Facebookon is!