Sport 2024. augusztus 24. 08:00

Dobogós helyért mentem

Képgaléria
Dobogós helyért mentem
Világbajnoki második helyezést ért el Czakó Zoltán, a 17 éves kiskunfélegyházi birkózó, aki a jordániai Ammánban zajló U17-es világbajnokságon a 110 kilogrammos súlycsoportban versenyzett, augusztus 19-én. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia növendéke hazatérve szülővárosába, közös edzésen vett részt a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület tagjaival a Platán Utcai Általános Iskola tornatermében. Itt néhány szóban mesélt a világverseny izgalmas pillanatairól is.

Milyen reményekkel vágtál neki a világbajnokságnak?

– A nagymamámnak megígértem, hogy nemcsak hűtőmágnest hozok az ammani világbajnokságról, hanem dobogós helyet érek el. Nagyon nehéz hetek állnak mögöttem, mivel a júniusi Európa-bajnokság után azonnal térdműtéten kellett átesnem. Tudtam, hogy kevés időm lesz a rehabilitációra, de a műtét sikerét bizonyítja, hogy viszonylag hamar vissza tudtam térni az edzésekhez, bár eleinte csak a felsőtestemet tudtam edzeni. A nyári háromhetes edzőtábor is nagyban segítette a felkészülésemet. Ammanba úgy akartam elutazni, hogy fizikailag erősnek érzem magam.

Ilyen nehézségek után joggal lehetsz büszke a teljesítményedre. Mi volt az első gondolatod, amikor kihirdették a neved?

– Nagyon jó érzés volt, hogy betarthattam a nagymamámnak tett ígéretemet és tudtam, hogy a csapattársaim, az edzőim és a szüleim büszkék rám.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Nem pihenhetek sokáig, mert most, hogy kiöregedtem a korosztályomból, az U20-as kategóriában kell versenyeznem. Ez nemcsak korosztályváltást jelent számomra, hanem súlycsoportváltást is. Körülbelül 10 kilogrammot szeretnék fogyni, ami nem lesz könnyű, de bízom magamban. Szeretnék minél több korosztályos versenyt megnyerni, majd kijutni az olimpiai játékokra és érmet hozni haza.

Hogyan tervezed kipihenni a fáradalmakat?

– Számomra a munka a legjobb kikapcsolódás. Szívesen segítek a szüleimnek a tanyánkon és az edzéseim intenzitása is egyre növekedni fog.

V. B.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!