Helyi hírek 2024. szeptember 22. 08:00

Arany középút a chi kunggal

Képgaléria
Arany középút a chi kunggal
A test, a lélek és a szellem harmóniáját, a bennünk rejlő életenergia hosszan tartó fejlesztését jelenti a Kínából eredő chi kung. A Kiskunfélegyházi Chi Kung és Tai Chi Egyesület vezetőjét, dr. Szendreiné Lőrincz Angélát a mozgásforma jótékony hatásairól és az edzésekről kérdeztük.

Mit jelent a chi kung, mi a célja?

– Egészségünket a testi, lelki és szellemi állapotunk határozza meg. E három szint harmóniája, vagyis az arany középút a chi kung segítségével visszaállítható és fenntartható. A chi, azaz életerő és a kung, vagyis munka együtt az életenergia hosszan tartó művelését, fejlesztését jelenti. Kínában alakult ki, de gyökere egy ősi tudáshoz, kultúrához nyúlik vissza. Célja a test és lélek energiáinak harmonizálása, az egészség megőrzése a hosszabb élet, a szellemi fejlődés és a jobb teljesítmény érdekében. A chi kung egyfajta meditáció, elmélyülés, amivel egy befogadó, éber tudatállapot jön létre. Ebben az állapotban kizárjuk a külvilágot és csak befelé figyelünk, az érzésekre, érzetekre, energiára. 

Félegyházán mióta foglalkoznak vele?

– Az egyesület 2017-ben alakult, de tai chi foglalkozásokat már 2010 óta tartanak a városban. Kezdetben 6-8 fő vett részt az edzéseken, de a létszám folyamatosan bővült, és volt idő, amikor 40-en is jártak. Azóta több alkalommal edző- és vezetőváltás volt, jómagam tavaly májusban vettem át az egyesület vezetését, jelenleg pedig 26 tagunk van. Működésünket Kiskunfélegyháza város Önkormányzata, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja, amit ezúton is köszönünk. Oktatónk, a Középút Harcművészeti Egyetem vezetője, Világi Gergely, akivel 2022-ben ismerkedtünk meg. Rendszeresen jár hozzánk, és mi is többször eljutottunk az általa tartott szemináriumokra, elvonulásokra, Pécsre illetve Kővágószőlősre, a Szerközpontba. Általa közvetlenül az eredeti mesterektől kapjuk az ősi bölcsességet hordozó esszenciális tudást, ami egyetemes kincs. Az iskola több mint 25 éves múlttal rendelkezik. A chi kung mellett még Shaolin kung fu és tai chi edzéseket is tartanak az ország több pontján, több korcsoportnak. Köszönettel és hálával tartozunk azért, hogy idén, márciustól mi is csatlakozhattunk ezen Középút-hoz. Remélem, hogy sokáig tart még ebben a szellemben az együttműködésünk.

Milyen típusú gyakorlatokból áll a chi kung?

– A chi kung alapmozdulatai csonterősítő testtömegátvitelre és teherhordó gyakorlatokra épülnek. Ezek a mozdulatok a tai chi alapmozdulataiban is visszaköszönnek. A mozdulatok próbálják utánozni a természetes mozgást, tartást. Összehangoljuk a testi mozgást a légzéssel és a tudatos figyelemmel. Az energia folyamatosan áramlik bennünk és körülöttünk. Ahhoz, hogy zavartalanná tegyük ezt a folyamatot, kellően el kell lazulni, és szabaddá kell tenni azokat az átjárókat, kapukat, amik a testünkben vannak. A teljes testet átmozgatjuk, minden porcikánkat, kívül, belül, többek közt a gerincoszlop melletti izmokat, valamint rezegtetéssel, ütögetéssel a belső szerveket is. Sok olyan gyakorlat van, ami a jógában, vagy a magyar néptáncban is megtalálható. A gyakorlatok egyénre szabottak és nem megerőltetőek. Mindenki maga dönti el, hogy meddig és milyen tempóban végzi a feszítéseket, nyújtásokat. A fejlődés is önmagunkhoz képest történik.

Hogyan épülnek fel az edzések?

– Az órákon a mozdulatok, testhelyzetek, meditációs és légzőgyakorlatok kombinációival képezzük, és javítjuk az energia áramlását. A kiinduló pozíciónk egyenes gerincoszlop, a fejtető felfelé törekszik, a súlypontot leengedjük, talpunkkal gyökeret eresztünk. Mi magunk vagyunk egy szár, amin keresztül a szer etet. Testünk, mint egy antenna fogja a jeleket az égből, a földből, a környezetből. Köszönés után egy nagy égi körrel hangolódunk a gyakorlásra, majd bemelegítéssel kezdjük az edzést. Ezt egy több elemből álló chi kung gyakorlatsor követ, ami az energiamozgásról szól. Sokféle mozgástípust váltogatunk, végzünk csavaró, nyújtó, préselő, ütögető, önmasszírozó mozdulatokat is. Lezárásképpen újra nagy égi kör következik. Az edzés második részében tai chivel foglalkozunk, jelenleg a Yang családi tai chi 103-as formáját tanuljuk.

Milyen jótékony hatása van a chi kungnak?

– Egyrészt fejleszti a kognitív funkciókat, javítja a figyelmet és a koncentrációs képességet. Másrészt csökkenti a stresszt, segíti a testet és az elmét, hogy rugalmasabbá váljon stresszes helyzetekben is. Emellett a mozdulatok fejlesztik az egyensúlyt, és növelik az ízületek mozgástartományát, az izomrostok rugalmasságát. A chi kung a keringési rendszer működését is támogatja, mivel elősegíti a vér, az oxigén és a testnedvek természetes áramlását.

Kiknek ajánlott ez a mozgásforma?

– Mindenkinek, életkori és nemi megkötöttség nélkül. Közénk 35 évtől egészen a 84 éves korig járnak, főként hölgyek, de vannak férfiak is, és aminek szívből örülök, házaspárok is. A kedd délutáni és szombat reggeli edzésekhez bárki csatlakozhat, aki szeretne befelé figyelni, vagy megtanulna egy pihentető, ugyanakkor testet és szellemet erősítő mozgásformát. A chi kung bármilyen életkorban, testalkattal, vagy erőnléti állapotban végezhető. A heti egy-két alkalom is sokat formál a külsőnkön és belsőnkön, de igazi eredményt a folyamatos, mindennapos művelésével lehet elérni.

Milyen pluszt ad Önnek a chi kung?

– Amellett hogy békességet, lecsendesülést, nyugalmat ad a rohanó világban, sokkal közelebb kerülök önmagamhoz is. Más szemmel látom a világot, változott az értékrendem, amióta csinálom. 2016 őszén kezdtem el, de egy-két év eltelt, mire igazán magaménak éreztem. Teljességében látom a világot és szélesebb a látóköröm. A chi kung által tudok igazán befelé fordulni, ilyenkor érzem, hogy egy vagyok a természettel és a mindenséggel. Tudom, hogy onnan jöttem és oda való vagyok, ez pedig egy jó érzés. Megtaláltam a helyem a nagy egészben.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!