Sport 2024. augusztus 29. 05:30

Megkezdődtek a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok

Megkezdődtek a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok
A megnyitóünnepség szerda este elindította a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékokat, amelyen a magyar csapat összesen 39 versenyzővel vesz részt.

Borítókép: Illés Fanni úszó a magyar zászlóval a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitóünnepségén a párizsi Champs-Elysées-n 2024. augusztus 28-án
MTI – Koszticsák Szilárd


Bő két héttel az olimpia zárása után ismét fellobbant a láng Párizsban, ezzel megkezdődött a XVII. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely jövő vasárnapig tart.

A viadalon a menekültek csapatával együtt rekordot jelentő 168 küldöttség mintegy 4400 versenyzője – köztük semlegesként 88 orosz és nyolc fehérorosz – küzd 22 sportágban. A magyar színeket 39 sportoló képviseli, akik 13 sportágban, 68 számban lesznek érdekeltek.

A szerda esti megnyitón, amelyet az ötkarikás játékokhoz hasonlóan formabontóan nem stadionban, hanem a Concorde-téren és a híres párizsi sugárúton, a Champs-Elysées-n rendeztek, a magyar küldöttség a 66. volt a felvonulók sorában. A zászlót az ötödik paralimpiáján szereplő, tokiói bajnok úszó, Illés Fanni és az íjász Gáspár Tamás vitte.

Az első párizsi paralimpiát az államfő, Emmanuel Macron nyitotta meg. A lángot – amely az olimpiához hasonlóan a Tuileriák kertjében, egy magasba emelkedő hőlégballonon lobog majd a következő tizenegy napban – a három és fél órás ceremónia csúcspontjaként öt parasportoló, Charles-Antoine Kouakou, Nantenin Keita, Fabien Lamirault, Alexis Hanquinquant és Elodie Lorandi gyújtotta meg.

A megnyitón 84 küldöttség vonult fel, és 4400 paralimpiai sportoló vett részt a Champs-Elysées-n a Concorde-téren lévő stadionhoz vezető felvonuláson, köztük a magyar küldöttség is – írta cikkében az Infostart.

A párizsi magyar paralimpiai csapat

Úszás: Adámi-Rózsa Zsanett, Hotz Csenge, Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin

Kajak-kenu: Boldizsár Dalma, Kiss Tibor, Molnár Nikoletta, Suba Róbert, Varga Katalin, Kiss Péter Pál

Kerekesszékes vívás: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla

Asztalitenisz: Arlóy Zsófia, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa

Atlétika: Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Ekler Luca, Luterán Petra, Szőllősi István

Bocsa: Szabó Alexandra, Nagy Vivien

Sportlövészet: Dávid Krisztina, Rescsik Csaba, Gurisatti Gyula

Erőemelés: Tunkel Nándor

Íjászat: Gáspár Tamás

Kerékpár: Wermeser Zsombor

Lovaglás: Fonyódi Ildikó

Cselgáncs: Burányi Flóra

Triatlon: Mocsári Bence
                    

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Paralimpia 2024 – Párizs