Sport 2024. szeptember 1. 05:30

Paralimpikonjaink szombati napja

Paralimpikonjaink szombati napja
Összefoglaló az augusztus 31-i eseményekről.

Borítókép: MTI Koszticsák Szilárd

Rescsik Csaba hetedik helyen végzett légpuskában


A sportlövő Rescsik Csaba hetedik helyen végzett az SH1-es kategória légpuska számában a párizsi paralimpián. A Cél-Tudat Sportlövő és Szabadidős Sportegyesület 20 éves sportolója két éve elsőként szerzett kvótát a 2024-es paralimpiára a magyarok közül, ezt éppen a mostani sportági küzdelmek helyszínén, a chateauroux-i lőtéren tette egy világkupán. A délelőtti alapversenyt 618,6 körrel a nyolcadik, még éppen döntős helyen zárta, így ott lehetett a lőállásban a fináléban, amelyben messze ő volt a legfiatalabb résztvevő.

A tavalyi világbajnokság ötödik, az idei Európa-bajnokság második helyezettje nem kezdett jól a végjátékban, az első ötös sorozatban egy 9,2-es, a másodikban pedig egy kifejezetten gyenge 8,6-os lövése is volt, majd az első kiesés előtt szét kellett lőnie a görög Szotiriosz Galogavrosszal. Ezt még sikerrel teljesítette, így versenyben maradt, a következő kieséses kört azonban már nem „élte túl”, így végül hetedik helyen zárta élete első paralimpiai döntőjét.

– Volt bennem izgalom a nap elején, próbáltam ezt kezelni, amennyire lehet. Valamennyire sikerült –nyilatkozott az MTI-nek Rescsik Csaba. – Nem lőttem a legjobban az alapversenyben, de azért voltak szép pillanatok. A verseny első felében próbáltam elvonatkoztatni a többiektől és csak a saját teljesítményemmel foglalkozni. Éreztem, hogy ott vagyok a mezőnyben, de hogy ott leszek a döntőben, az csak a végén derült ki.

Mint mondta, bár már ismerte az itteni döntős csarnokot, nem volt egyszerű a finálé, mert: – Ez mégiscsak egy paralimpia, itt jobban kell fókuszálni, mint bármilyen más versenyen. Próbáltam összeszedni magam. Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, mert örülök annak, hogy a szétlövésből én jöttem ki jobban, de a jövőben szeretnék érmet szerezni, ami ma nem jött össze – fogalmazott Rescsik. A magyar sportlövő – aki a Szegedi Tudományegyetem programtervező informatikus hallgatója és egy gyermekkori baleset miatt kellett amputálni mindkét lábát – még két számban lesz érdekelt a párizsi paralimpián.

Rescsik döntőjével párhuzamosan megkezdődött a nők SH1-es légpisztolyos versenye is, amelynek alapversenyében Dávid Krisztina remekül lőve, 567 körös eredményt ért el, így a második helyen jutott be a vasárnap 14.45-kor kezdődő döntőbe. A Honvéd versenyzője három éve, Tokióban bronzérmes volt ebben a számban.

A velodromban a kerékpáros Wermeser Zsombor – aki pénteken 10. lett az 1000 méteres időfutamban – második pálya számában, a 4000 méteres üldözéses versenyben a 14 fős mezőny kilencedik helyén végzett 4:27.008 perces idővel. Hat másodpercre volt attól, hogy bekerüljön a bronzcsatába.

Eredmény, férfi SH1, légpuska:

1. Park Dzsinho (Koreai Köztáraság) 249,4 kör – paralimpiai rekord

2. Jerkin Gabbaszov (Kazahsztán) 247,7

3. Martin Black Jörgensen (Dánia) 226,5

...7. RESCSIK CSABA 140,0


Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Dávid Krisztina is hetedik lett Chateauroux-ban

A sportlövő Dávid Krisztina a hetedik helyen végzett a nők SH1-es kategóriájának P2 légpisztolyos versenyében a párizsi paralimpián. A sportági küzdelmeknek a francia fővárostól mintegy 270 kilométerre délre fekvő Chateauroux ad otthont.

Dávid Krisztina napra pontosan három éve, Tokióban bronzérmes volt ebben a számban, ezúttal a 60 lövéses alapversenyből 567 körös teljesítménnyel, másodikként jutott be a döntőbe, amelyben nulláról kezdett a nyolc résztvevő.

A magyar sportlövő rosszul rajtolt, az első öt lövéséből csak egy volt 10 kör feletti – és akadt egy 7,6-os is –, így a hetedik helyen állt, újabb öt lövés után pedig visszacsúszott a nyolcadik pozícióba, 0,9 körrel lemaradva a hetediktől. Ennek fényében bravúrnak tekinthető, hogy a kieséses szakasz első körében nem ő búcsúzott, hanem északmacedón riválisa, akit két remek lövéssel megelőzött. A folytatásban azonban már nem tudta elkerülni a kiesést, a hatodik helyezetthez képest túl nagy volt a hátránya, így végül – akárcsak korábban Rescsik Csaba légpuskában – a hetedik helyen végzett. A számot a címvédő iráni Szareh Dzsavanmardi nyerte.

– Már a kvótaszerzés során és a rajtlistát látva még inkább tudatosult bennem, hogy borzalmasan erős lesz a mezőny és nem lesz könnyű dolgom. Mindig az adott napi forma dönt, én most ennyit tudtam kicsikarni magamból. Bár második lettem az alapversenyben, ott sem éreztem azt, hogy stabilan lőnék, volt 92-es sorozatom is – mondta az MTI-nek Dávid Krisztina, akinek a felkészülését vállsérülés is hátráltatta. – A döntő aztán mindig egy másik verseny, ráadásul nincs sok idő pihenni az alapverseny után, bárcsak több lenne. Mindkét versenyben fáradtságot éreztem, fizikai fáradtságot és érzelmi kimerültséget is. A döntő jóval feszesebb műfaj, nincs idő kecmecre, 50 másodpercem van leadni egy lövést. Az eleje elment pár kifejezetten rossz lövéssel, utána tudtam csak összeszedni magam és beletenni azt a feszességet, amire az elejétől szükség lett volna.

A Budapesti Honvéd 48 éves lövője – aki szívműtét közben történt műhiba miatt hatévesen kerekesszékbe került – még két számban lesz érdekelt a mostani paralimpián.

Eredmény, női SH1, P2 légpisztoly:

1. Szareh Dzsavanmardi (Irán) 236,8 kör

2. Aysel Ozgan (Törökország) 231,1

3. Rubina Francis (India) 211,1

...7. DÁVID KRISZTINA 129,4


Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Adámi-Rózsa Zsanett paralimpiai nyolcadik lett 50 háton

Adámi-Rózsa Zsanett a nyolcadik helyen végzett
50 méteres hátúszásban az S2-es kategóriában a párizsi paralimpián.

Szombat délelőtti előfutamában 1:30.73 perccel negyedik lett a merev ízületekkel született magyar parasportoló, és összesítésben a hetedik idővel jutott az esti fináléba. A Paris La Défense Arénában megteltek a lelátók az esti programra. A táv döntőjében a magyar úszó a hetedik helyért küzdött, végül a szerb Katarina Draganov-Cordas kicsivel meg tudta előzni őt.

Adámi-Rózsa Zsanett csütörtökön 100 m háton hetedik volt, ezen a távon pedig Rio de Janeiróban hatodikként, Tokióban hetedikként végzett.

Eredmények, S2, női 50 m hát:

1. Xiu Yip Pin (Szingapúr) 1:05.99 perc

2. Haidee Viviana Aceves Pérez (Mexikó) 1:08.96

3. Teresa Perales (Spanyolország) 1:10.95

...8. ADÁMI-RÓZSA ZSANETT 1:31.54


Fotó: Tom Weller – VOIGT – Getty Images

Ekler Luca ötödik lett 100 méteren a paralimpián

Az atléta Ekler Luca az ötödik helyen végzett 100 méteren, a T38-as kategóriában a párizsi paralimpián.

A magyar versenyző vb-címvédőként indult ebben a számban, de előfutama után emlékeztetett rá, hogy májusban, amikor a vb-győzelmét aratta Kóbéban, az idény elején még senki nem volt igazán formában, ráadásul többen – köztük a világcsúcstartó brit Sophie Hahn – hiányzott abból a mezőnyből. Úgy vélekedett, hogy legjobb esetben harmadik lehet, ehhez azonban valószínűleg egyéni csúcs kell futnia.

A délelőtti előfutamában 12.63 másodperccel harmadik lett, összességében pedig a negyedik legjobb időt érte el.

Az esti fináléban a Stade de France megtelt lelátói előtt a nyolcas pályán futott. Többen is jobban rajtoltak nála, de sikerült felzárkóznia, többek között megelőzte a hetes pályán mellette futó Hahnt. Ugyanakkor középen két kolumbiai és egy görög sprinter volt a leggyorsabb: végül Karen Tatiana Palomeque Moreno győzött, aki 12 századot faragott a világrekordból. Ekler – aki fő számában, távolugrásban, illetve a 400 méteren később szerepel majd – 12.78 másodperccel lett ötödik.

A TFSE 25 éves sportolója három éve, a tokiói paralimpián negyedik volt ebben a számban.

– Sajnos a rajtom érzésre nem sikerült olyan jól. Majd vissza kell nézni, hogy volt, de nekem általában ez szokott gyengébb lenni – mondta az M4 Sportnak a versenye után, hozzátéve, azt viszont sikerült megvalósítania, hogy menjen Sophie Hahnnal. Meg is lepte, hogy ez sikerült neki, de az is, hogy mellette a másik oldalán az ausztrál Rhiannon Clarke is tartotta velük a lépést, sőt, kicsit előrébb is volt, ami egy kicsit talán kizökkentette az utolsó harminc-negyven méteren a ritmusából.

Ekler Luca úgy fogalmazott, hogy az egyik legnehezebb feladatán túl van, már alig várja a távolugrást, amihez magabiztosan tud odaállni.

Eredmények T38, női 100 m:

1. Karen Tatiana Palomeque Moreno (Kolumbia) 12.26 mp

2. Lida Maria Mantopulu (Görögország) 12.49

3. Darian Faisury Jimenez Sanchez (Kolumbia) 12.53

...5. EKLER LUCA 12.78
                                

Kövessen minket a Facebookon is!