Sport 2024. szeptember 3. 18:00

Augusztusi Koppány bajnokok

Képgaléria
Augusztusi Koppány bajnokok
A Dél-Alföldi Régiós Történelmi VS. 5 fordulóján vett részt a Koppányok egyik csapata, augusztus 17-én. A versenyt a Szegedi Szittyák rendezte a szegedi Tisza-parton. A célokat barátságos, könnyen lőhető távokra helyezték ki a szervezők.

Eredmények:

Modern pusztai íjjal: Bicskeimé Csányi Mária 1., Szólya Imre 1., Dongó-Gárgyán Imola 2., Fekete Boglárka 2., Szeibert Imre 11. helyezést ért el.

Vadászreflex íjjal: Balanyi Sándor 4. helyen zárta a versenyt.

*  *  *

Ugyanezen a napon Kis Mónika és Dinnyés Gyula Felvidékre, Bősre utazott a Dunamenti Nyílzápor nevű versenysorozat 5. fordulójára. Nagyon szép környezetben, a bősi Amadé Parkban megrendezett verseny sok meglepetést tartogatott. Kifejezetten hosszútávokon lévő célok voltak, rekkenő hőség és szokatlan versenystílus. A megmérettetés jó hangulatban, jó csapatban zajlott. Ez az esemény a következő hétvégén rendezett országos bajnokság erős gyakorló versenye volt.

Eredmények:

Vadászreflex íjjal : Dinnyés Gyula 4., Kis Mónika 6. helyen végzett.

*  *  *

Augusztus 23-24-25-én rendezte meg a Magyar Íjász Szövetség a 2024. évi Történelmi Szabadtéri Országos Bajnokságot, Történelmi Szabadtéri Nemzeti Bajnokságot, a Távcéllövő Országos Bajnokságot és Távcéllövő Nemzeti Bajnokságot. Az év legmagasabb szintű országos versenyeinek a komáromi erőd adott otthont.

„Mert 40 méter fölött is van íjászat” mottóval  augusztus 23-án, a Távcéllövő Nemzeti Bajnoksággal kezdődött a nemes küzdelmek sora. A verseny a HDH-IAA szabályzat szerint zajlott, 35 – 145 méteres távokon zajlott.

Eredmények:

Modern anyagú íjjal: Fekete Boglárka 1. helyezett és Nemzeti Bajnok lett.

Vadászreflex íjjal: Balanyi Sándor Nemzeti Bajnoki 3. helyezett.

A Távcéllövő Nemzeti Bajnokság utáni döntőkben dőlt el a Távcéllövő Országos Bajnokság helyezettjeinek sorrendje. Kiváló teljesítményük után mindkét Koppány íjász döntőt lőtt.

Eredmények:

Fekete Boglárka 1. helyen jutott a döntőbe, és meg is tudta őrizni bajnoki címét, így a Távcéllövő Országos Bajnokság bajnoka lett, Balanyi Sándor 3. helyen jutott a döntőbe, ahol a nem tudta megőrizni helyezését, néhány pontveszteséggel, a 6. helyen zárt, így a Távcéllövő Nemzeti Bajnokság 6. helyezettje lett.

Augusztus 24-én a Történelmi Szabadtéri Nemzeti Bajnokság és az országos bajnokság kvalifikációs versenye zajlott Komáromban. Az országos bajnokság kvalifikációján azok a versenyzők vehettek részt, akik igazoltan részt vettek a történelmi szakág által kijelölt valamely felkészítő versenyen. A Nemzeti Bajnokság 24 célon zajlott a Monostori Erőd kazamatáiban, az erőd falai között és udvarán. A versenyen MISZ történelmi szabályzata volt érvényes. Rekkenő meleg, mintegy 300 versenyző és technikás célok jellemezték a küzdelmet. Az erősorrendben felállított csapatokban kellemes versenyhangulatban zajlott a próba.

Eredmények:

Modern pusztai íjjal: Fekete Boglárka Nemzeti Bajnoki 3., Bicskeiné Csányi Mária Nemzeti Bajnoki 3., Dongó-Gárgyán Imola 7., Szólya Imre 17., Szeibert Imre pedig 33. helyen végzett.

Vadászreflex íjjal: Zoboki Csenge Nemzeti Bajnoki 1., Varga-Bene Olívia Nemzeti Bajnoki 3., Dinnyés Gyula Nemzeti Bajnoki 3., Kis Mónika 4., Balanyi Sándor 6. helyen végzett.

Augusztus 25-én, vasárnap szintén a komáromi erőd falai között zajlott a Történelmi Szabadtéri Országos Bajnokság rangsoroló versenye, 18 célon. Az itt kialakult rangsor szerinti 6 legjobb íjász kerülhetett döntőbe minden korosztályban és íjtípusban.

Döntőbe jutottak: Fekete Boglárka, Bicskeiné Csányi Mária, Dongó-Gárgyán Imola, Dinnyés Gyula és Kis Mónika.

A döntőben közönség előtt kellett korosztályonként és íjtípusonként megmérkőzni egymással, 6 célon. A döntőben a taktika, a versenyek után megmaradt adrenalin és erőnlét, valamint még sok-sok tényező befolyásolta a végső eredményt.

Az országos bajnokság eredménye a vasárnap esti döntők után:

Modern pusztai íjjal: Fekete Boglárka országos bajnoki 2., Bicskeiné Csányi Mária országos bajnoki 4., Szólya Imre 19. helyen végzett.

Vadászreflex íjjal:  Zoboki Csenge országos bajnoki 1. helyezett, Varga-Bene Olívia országos bajnoki 3., Kis Mónika országos bajnoki 3., Dinnyés Gyula országos bajnoki 5., Balanyi Sándor 7. helyen végzett.

Mindeközben az itthon maradt Koppányok Keserű Szilvia, Boldog Bence, Csányi József és Lovas Ferenc Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben az Országos Vadásznapon népszerűsítették az íjászatot.

A nagy versenyek zárása után nem sok ideje maradt a Koppányoknak fellélegezni, mert azonnal hozzáláttak saját, 52. Tűzmadár versenyük szervezéséhez, amelyet szeptember 8-án rendeznek a kiskunfélegyházi parkerdőben. A verseny látogatható, minden érdeklődőt szeretettel várunk.


Kis Mónika
Koppány íjász
             

Kövessen minket a Facebookon is!