Sport 2024. szeptember 5. 05:30

Olimpiai bronzérmes asztaliteniszben Major Endre

Olimpiai bronzérmes asztaliteniszben Major Endre
Az asztaliteniszező Major Endre bronzérmet szerzett szerdán az MS1-es kategóriában a párizsi paralimpián.

A kerekesszékes szegedi pingpongos szerdán azzal a brit Robert Daviesszel mérkőzött a legjobb négy között, akit a tavalyi, sheffieldi Eb döntőjében 1:2-ről fordítva legyőzött, s ezzel egyben megszerezte magának a kvótát a mostani paralimpiára.

A szerdai összecsapást nem kezdte jól, 0-6 után szerezte az első pontját, és bár aztán felzárkózott, a szigetországi ellenfél került szettelőnybe. A második játszmában is Davies irányított, könnyedén gyűjtögette a pontokat, Major pedig sokat hibázott, így hamarosan kétjászmás hátrányba került.

A harmadik felvonásban végig Major vezetett – 8-7-nél időt kért Vigh Zsolt szövetségi kapitány –, és végül szoros végjátékban sikerült szépítenie, a negyedik szett pedig óriási izgalmakat hozott.

A brit visszavette az irányítást, 7-2-re elhúzott, de Major nem adta fel és kiegyenlített, majd miközben három meccslabdát hárított, többször neki volt labdája az egyenlítéshez. 15-14-nél aztán Davies kihasználta a negyedik mérkőzéslabdáját, így ő jutott a pénteki döntőbe, míg a magyar játékos bronzéremmel fejezte be szereplését a francia fővárosban.

Major Endre a párizsi magyar küldöttség harmadik érmét szerezte, egy-egy arany és ezüst után az első bronzot – számolt be az Infostart.

Asztalitenisz, MS1, egyes, elődöntő:

Robert Davies (brit) – Major Endre: 3:1 (6, 6, -9, 14)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Negyedik lett az erőemelő Tunkel Nándor

A 36 éves versenyző pályafutása második paralimpiáján szerepel.



Az erőemelő Tunkel Nándor 162 kilós teljesítménnyel a negyedik helyen végzett a 49 kilogrammos súlycsoportban a párizsi paralimpia szerdai versenynapján. Ebben a sportágban nincsenek előcsatározások, a sportolók egyből a döntőben bizonyíthatnak, a magyarokat pedig egyedül Zalaigrice törpenövésű díszpolgára képviselte a francia fővárosban írta az Infostart.

A Power Ozi SE 36 éves versenyzője aki pályafutása második paralimpiáján szerepelt, s nyolc éve, Rióban bronzérmes volt a kilencfős mezőnyben ötödikként kezdte meg a versenyzést a La Chapelle Arénában, amely az olimpián a tollaslabdázók és a ritmikus gimnasztikázók küzdelmeinek adott otthont. Elsőre nem sikerült kinyomnia a 158 kilót, a két piros lámpa mellett csak egy fehéret kapott, azaz érvénytelen volt a kísérlete, így az első kör után az utolsó helyen állt.

Másodikra 160-at vállalt Tunkel, ez is nehezen ment, de a három bíró közül kettő megadta, így már volt érvényes gyakorlata, s feljött a hetedik helyre. Az a riválisok teljesítményét látva egyértelmű volt, hogy a magyar erőemelő ezúttal nem lesz harcban az éremért, de miután utolsó kísérlete során sikeresen birkózott meg a 162 kilóval, feljött negyediknek. A közönség nagy üdvrivalgással díjazta, hogy az első rontott gyakorlata után így visszajött, ő pedig örömében ugrált és edzője, Darázs Ádám nyakába ugrott.

Ekkor néhányan még hátravoltak a közvetlen riválisai közül, de ők sorra rontottak, így végül Tunkel Nándor remekül versenyezve a nagyszerű negyedik helyet szerezte meg.

– Az első gyakorlatom után kicsit összeomlottam, mert tudtam, hogy megvan az erőm, de valahogy a technika nem jött össze. Vissza kell majd néznem nyilatkozott az MTI-nek a magyar erőemelő. A melegítő teremben próbáltam elengedni a történteket és hergelni magam, hogy megvan az erőm. Az edzőm is sokat segített, a második gyakorlatomat pedig nagyon könnyűnek éreztem. Aztán ránéztem a kijelzőre és eldöntöttük, hogy harmadikra 162-őt vállalok, azt már sokszor megcsináltam. Amikor sikerült, már sejtettem, hogy meglehet a negyedik hely, azért is örültem annyira.

Tunkel Nándort a verseny előtt családja, barátai, ismerősei egy hosszú, buzdító videóval lepték meg, amelyben mindannyian támogatásukról és szeretetükről biztosították, a versenyző erre reagálva azt mondta: – Imádom őket és alig várom, hogy hazaérjek!

A parasportoló még elárulta, hogy tavaly volt egy komoly sérülése, ezért rögös út vezetett számára a mostani versenyig, ráadásul a kvalifikációs viadalon, a kijutásért is kiemelkedőt kellett teljesítenie, ezért úgy érzi, két paralimpiát "nyomott le" rövid időn belül.

A 49 kilós súlycsoportban a címvédő jordániai Omar Qaradáé lett az aranyérem.

Eredmény: erőemelés, férfi 49 kg:

1. Omar Qarada (Jordánia) 181

2. Abdullah Kayapinar (Törökország) 180

3. Le Van Cong (Vietnám) 171

4. Tunkel Nándor 162

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wermeser kilencedik, Fonyódi 13.



A kerékpáros Wermeser Zsombor a kilencedik helyen végzett a C5-ös kategória országúti egyéni időfutamában, míg a Grade V-ben érdekelt díjlovagló Fonyódi Ildikó a 13. lett a kvalifikációban, ezzel nem jutott tovább a döntőbe.

A 45 éves Fonyódi aki húsz év után az első magyar ebben a sportágban a játékokon a Versailles-i Kastélynál kialakított pályán versenyzett a 18 éves holland fedezőmén, Bojengel nyergében. A magyar sportoló 2019-ig díjlovas volt, majd egy betegségből felgyógyulva váltott a para szakágra.

Fonyódi szerdán 67,769 pontot kapott a gyakorlatára, ezzel a 13. helyet szerezte meg a 17 fős mezőnyben. A legjobb nyolc mutathatja be a kűrjét szombaton ezzel együtt az alapverseny dobogósai is kaptak érmet , a továbbjutáshoz legalább 69,026 pontra volt szükség.

Wermeser Zsombornak az egyik lába születési rendellenesség miatt nem teljesen ép, de korábban épek között is indult és büszke arra, hogy az U23-as országos bajnokságokon Valter Attilával és Peák Barnabással is egy dobogón állhatott. Párizsban eddig két pálya számot teljesített, a szerdai volt az első országúti versenye. A 14,2 kilométert 38:42.80 perc alatt tekerte le, ez a kilencedik helyhez volt elegendő.

– Nagyon nehéz volt, technikás és gyors volt a pálya, az erőbeosztásra is rettentően oda kellett figyelni. Szerintem jól sikerült, a többiek azt mondták, a síkon kaphattam sokat, bár én is gyorsan mentem, ezek szerint a többiek gyorsabban – értékelt a vegyes zónában a magyar kerékpáros, aki kiemelte, hogy borzasztó erős volt a mezőny, a legtöbb versenyzőnek ráadásul az országút a hazai terep.

Wermeser számára még az országúti mezőnyverseny van hátra, azt pénteken rendezik írta cikkében az Infostart.

Eredmények, kerékpár, férfi C5, országúti, egyéni időfutam (14,2 km):

1. Daniel Abraham Gebru (Hollandia) 35:51.79 perc

2. Alistair Donohoe (Ausztrália) 36:18.66

3. Dorian Foulon (Franciaország) 36:49.84

...9. Wermeser Zsombor 38:42.80

Lovaglás, Grade V, teszt:

1. Michele George (Belgium/Best of 8) 76,692 pont

2. Regine Mispelkamp (Németország/Highlander Delight's) 73,231

3. Sophie Wells (Nagy-Britannia, LJT Egebjerggards Samoa) 72,257

...13. Fonyódi Ildikó (Bojengel) 67.769

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pálos Péter már biztosan érmes a paralimpián

A címvédő Pálos Péter megnyerte negyeddöntőjét, így már biztosan érmet szerez az asztaliteniszezők MS11-es kategóriájában a párizsi paralimpián. A Városi SE Dunakeszi sportolója, aki a múlt héten ünnepelte a 39. születésnapját, a hétfői első fordulóban egy hongkongi ellenféllel szemben diadalmaskodott négy szettben, szerdán pedig a hazai környezetben szereplő Lucas Créange volt az ellenfele. A francia játékost három éve, Tokióban legyőzte az elődöntőben.



A majdnem telt házas Dél-párizsi 4-es arénában a közönség már a bemutatásnál óriási hangorkánnal üdvözölte Créange-ot, majd a szurkolók később minden megszerzett pontját őrjöngve ünnepelték.

Pálos törekedett arra, hogy ez minél kevesebbszer történjen meg, s ha nehezen is, de negyedik szettlabdáját értékesítve hozta az első játszmát. A szomszédos asztalon is egy francia játékos küzdött, ami dupla hanghatást jelentett, így a magyar asztaliteniszezőnek gyakorlatilag folyamatosan figyelnie kellett arra is, hogy kizárja a körülményeket – a publikum egy alkalommal még a francia himnuszra, a Marseillaise-re is rázendített.

A második játszmában egy-egy ponttal mindig Créange vezetett, de aztán Pálos 5-6-ról fordított, s 10-6-nál újabb szettlabdákhoz jutott. Ezek közül a harmadikat kihasználta, megduplázta játszmaelőnyét, és karnyújtásnyira került az elődöntőtől, egyben az újabb éremszerzéstől. A harmadik felvonásban is a magyar játékos irányított, végül magabiztosan, három játszmában nyert. Az enyhe értelmi fogyatékossággal született Pálos London és Tokióban arany-, Rio de Janeiróban bronzérmet szerzett, s most már biztos, hogy pályafutása negyedik paralimpiájáról is medállal tér majd haza.

Hogy milyen színűvel, az a csütörtöki elődöntő (12.00) és remélhetőleg döntő (20.15) után derül ki.

– Titkon reménykedtem csak az éremben, úgyhogy a folytatásban már mindegy, mi történik, én már csak boldogan mehetek haza. Persze mindent megteszek majd az elődöntőben is – értékelt a címvédő – számolt be a sport365.hu.


Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna is ötödik lett kerekesszékes vívásban



Fotó: Szabó Miklós

A kerekesszékes vívó Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna is vereséget szenvedett a vigaszágon a párizsi paralimpián, így mindketten az ötödik helyen végeztek. Krajnyák Zsuzsanna a spanyol Judith Rodríguez Menéndeztől kapott ki 15:10-re, míg Osváth Richárdot a kínai Csung Szaj-csun múlta felül 15:4-re, így mindketten az ötödik helyen végeztek. A korábban búcsúzó Hajmási Éva a kilencedik lett.

EREDMÉNYEK

Férfiak
Kerekesszékes vívás
Tőr egyéni, A-kategória
Nyolcaddöntő:
 Osváth Richárd (magyar)–Kevin Damasceno (brazil) 15:2. 
Negyeddöntő: Hakan Akkaya (török)–Osváth 15:14. 
Vigaszág: Osváth–Dariusz Pender (lengyel) 15:5, Osváth–Oliver Lam-Watson (brit) 15:14, Csung Szaj-csun (kínai)–Osváth 15:4.

Para-erőemelés, –49 kg
Paralimpiai bajnok: Omar Karada (Jordánia) 181 kg,
 2. Abdullah Kayapinar (Törökország) 180 kg, 3. Cung Lö-van (Kína) 171 kg, 4. Tunkel Nándor (Magyarország) 162 kg.

Parakerékpár. C5, országúti időfutam
Pb: Daniel Abraham (Hollandia) 35:51.79,
 Alistair Donohoe (Ausztrália) 36:18.66, 3. Dorian Foulon (Franciaország) 36:49.84, ...9. Wermeser Zsombor (Magyarország) 38:42.80.

Nők
Kerekesszékes vívás
Tőr egyéni, A-kategória

Nyolcaddöntő: Hajmási Éva (magyar)–Clémence Delavoipiere (francia) 15:2, Cou Hszü-feng (kínai)–Krajnyák Zsuzsanna (magyar) 15:8. 
Negyeddöntő: Cou Hszü-feng–Hajmási 15:12. 
Vigaszág: Krajnyák–Delavoipiere 15:4, Natalija Morkvics (ukrán)–Hajmási 15:10, Krajnyák–Loredana Trigilia (olasz) 15:13, Krajnyák–Kjong Hjo Kvon (dél-korai) 15:14, Judith Rodríguez Menéndez (spanyol)–Krajnyák 15:10. 
B-kategória: Mező Boglárka (Magyarország) visszalépett.

Vegyes
Parasportlövészet, P4, 50 m pisztoly
Pb: Csao Jang (Kína) 220.1 kör
 (paralimpiai rekord, régi: Manish Narwal, 218.2 kör, 2021),
2. Server Ibragimov (Üzbegisztán) 215.3 kör,
3. Davide Franceschetti (Olaszország) 199.7. Selejtező: ...
9. Dávid Krisztina (magyar) 533 kör, ...
23. Gurisatti Gyula (magyar) 516 kör – írta a nemzetisport.hu.

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Paralimpia 2024 – Párizs