Helyi hírek 2024. szeptember 27. 14:00

Városi zöldterületek a minőségi életért

Képgaléria
Városi zöldterületek a minőségi életért
A természetes és természetközeli zöldterületek kialakításáról tartott izgalmas előadást Nagy Ágnes városi főkertész szeptember 26-án, hétfőn, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Zöld könyvtári esték előadássorozat részeként szervezett eseményen továbbgondolásra érdemes szempontokat hallhattak a résztvevők, a természet iránti tisztelet jegyében.

Nagy Ágnes előadásában rámutatott, hogy a természeti környezet folyamatosan változik, saját törvényszerűségei alapján, egy láthatatlan rendszer részeként működik, és tökéletes harmóniát alkot. Ha mesterséges beavatkozással megzavarjuk ezt a rendszert, az súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Az előadás során a szakember kiemelte: a természet egyes változásai szabadszemmel is megfigyelhetők – mint például egy erdő kialakulása vagy pusztulása – más folyamatok viszont évmilliók alatt hagynak csak látható nyomokat. Az emberi tevékenység gyakran felgyorsítja ezeket a folyamatokat, veszélyeztetve a természetes élőhelyeket.

Nagy Ágnes kitért a városi környezet zöldterületei megtervezésének szempontjaira is. Bemutatta, hogyan lehet ökológiai szemléletben kialakítani kerteket és parkokat, amelyek nemcsak esztétikusak és kellemesek, de a biodiverzitás fenntartását is szolgálják. Hangsúlyozta, hogy a zöldfelületek létrehozása során figyelembe kell venni a különböző élőlények igényeit. Így tudunk olyan fenntartható városi ökoszisztémát létrehozni, ami hosszú távon az emberek életminőségére is pozitív hatással van.

Az előadást egy élénk beszélgetés zárta, amelynek során a résztvevők kérdéseket tehettek fel a városi zöldterületek fenntarthatóságáról és a lakosság szerepéről a környezetvédelemben. Az esemény világosan rámutatott annak fontosságára, hogy a természeti egyensúly fenntartásának szempontjait a városi életforma mellett is egyre fontosabb szem előtt tartani a jelen, és a jövő generációi érdekében is.


V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!