Helyi hírek 2024. szeptember 28. 18:00

Kutatójelöltek a Móra gimiben

Képgaléria
Kutatójelöltek a Móra gimiben
Inspiráló előadásokon, kísérleteken és játékos programokon keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a tudománnyal és a kutatói életpályával szeptember 27-én, a Móra Ferenc Gimnáziumban. A Kutatók Éjszakáján vakvezető kutyás bemutató, szárazjeges és robbantós kísérletek, tudományos előadások, logikai játékok és zenés műsor várta az érdeklődőket.

Évek óta csatlakozik a félegyházi Móra Ferenc Gimnázium a Kutatók Éjszakája programhoz. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése, azért, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt. Az elsősorban általános és középiskolásoknak szóló programokon a gimnázium oktatói és diákjai személyesen kalauzolták az érdeklődőket.

A program 5 órakor a Hungária Hovawart Klub Tenyésztő és Segítőkutyás Egyesület bemutatójával kezdődött. Az érdeklődők megismerkedhettek a terápiás és a vakvezető kutyák kiképzésével, sőt a bátor jelentkezők azt is kipróbálhatták, hogyan vezeti a kutya a vakokat, gyengénlátókat.

A kisebb gyerekeket fejtörős játékkal várták az iskola könyvtárában, ahol a cirkuszművészettel és a vándorcirkuszok világával kapcsolatos feladatokat kellett teljesíteni, így például kirakókat, rejtvényeket, találós kérdéseket. Nagy népszerűségnek örvendett az udvari homokozó is, ahol bárki régésznek állhatot, és csokiért cserébe régi tárgyakat, vagy csontokat áshatott elő. Az informatika iránt érdeklődők sem maradtak program nélkül, ugyanis bepillanthattak a programozható robotok világába. A jövő matematikusai különböző logikai játékokkal, trükkös számítási feladatokkal és különleges Rubik-kockákkal tehették próbára tudásukat.

Az érdeklődők előtt olyan helyszínek is megnyíltak, amik csak ezen az estén látogathatók, így például előkerültek az iskola fizika szertárának eszközei és megnyílt a biológia labor is. Utóbbiban a keringési rendszer működését szemléltették sertésszív boncolással.

A különböző témájú előadásokon szóba kerültek a nemi kromoszóma-rendellenességek, a szélsőséges időjárási viszonyok, de az is kiderült, hogy egy átlagos ember évente mennyi mikroműanyagot fogyaszt el.

A programon az egészségmegőrzés fontosságára is felhívták a figyelmet. Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai vérnyomás- és testzsírmérést végeztek, de a helyes kéz- és fogmosást is megtanították.

Az estét az iskola zenekara, a The Cabinet koncertje tette még emlékezetesebbé. A program hagyományosan tüzeskedős, robbantós kísérletekkel zárult az iskola udvarán.

G. E.

 

Kövessen minket a Facebookon is!