Helyi hírek 2024. október 5. 18:00

Dr. Borbély Judit – Félegyháza új házi gyermekorvosa

Képgaléria
Dr. Borbély Judit – Félegyháza új házi gyermekorvosa
Október 1-jétől dr. Borbély Judit gyermekorvos látja el a 4-es számú házi gyermekorvosi körzet betegeit Kiskunfélegyházán. A tapasztalt szakemberrel beszélgettünk Félegyházához fűződő kapcsolatairól, szakmai hitvallásáról és jövőbeni terveiről.

– Hogyan kötődik Félegyházához?

– Kiskunfélegyházán születtem, itt éltek a nagyszüleim, és itt érettségiztem. Az egyetem után Kecskeméten kezdtem el dolgozni, majd Szentesen, a gyermekosztályon szereztem tapasztalatot. A gyermekgyógyászati szakvizsga után további tíz évet töltöttem kórházi osztályon, közben gyermek tüdőgyógyász és ifjúsági orvostan szakvizsgát is szereztem. Először Pest mellett vállaltam körzetet, de mivel Csongrádon élek, ingáznom kellett. Ez idővel nagyon megterhelővé vált, különösen miután három gyermekemet neveltem. Ezért váltottam Mindszentre, ahol már 15 éve dolgozom. Azonban egyedül vagyok, így a helyettesítésem nem megoldható, így szabadságra sem tudok menni. Ezért is döntöttem úgy, hogy elhagyom Mindszentet, és tartós helyettesítőként, később pedig saját praxisként szeretném átvenni a kiskunfélegyházi 4-es házi gyermek- és iskolaorvosi körzetet.

– Miért választotta Félegyházát?

– Ezer szállal kötődöm ehhez a városhoz. Itt él a rokonságom nagy része, köztük a keresztlányaim, akik három-három kisgyermeket nevelnek, és számos egyéb családtagom. A gyermekeimmel való kapcsolattartás is egyszerűbb lesz innen. A legidősebb lányom részben Kiskunfélegyházán dolgozik klinikai szakpszichológusként, a középső Budapesten operaénekes, a legkisebb pedig most végzett orvosként Szegeden, és a fővárosban helyezkedett el. Bár Csongrádon lakom, amit nagyon szeretek. Úgy érzem, hogy a félegyházi rendelés könnyebben illeszkedik majd az életembe.

– Milyen szakmai hitvallást követ?

– Számomra fontosak a klasszikus értékek, különösen az egészségmegőrzés terén. Gyermekorvosként a beteg hosszú távú érdekeit szem előtt tartva dolgozom: folyamatosan segítem, támogatom, tájékoztatom a szülőket, hogy fizikailag és mentálisan egészséges gyermekeket nevelhessenek. A modern világ civilizációs betegségei – mint az elhízás, a magas vérnyomás, az allergiás panaszok vagy figyelemzavarok – egyre nagyobb mértéket öltenek a gyermekek körében. Komoly kihívásokkal néznek szembe a mai szülők, és én szeretnék mellettük állni ezen az úton.

– Ezek a betegségek megelőzhetők háziorvosi segítséggel?

– Sok esetben a helytelen életmód az oka annak, hogy krónikus problémák már gyermekkorban megjelennek. Háziorvosként a célom az, hogy ezek megelőzhetők legyenek, vagy visszafordíthatóvá váljanak. Szomorú látni, hogy az iskoláskorú gyerekek jelentős része hiperaktivitással, részképességzavarral vagy magatartási problémákkal küzd. Ezek gyakran a korai életévekre vezethetők vissza. Egyéves korig szorosan figyelemmel kísérem a babák fejlődését, és ha szükséges, elindítjuk a korai fejlesztést, még mielőtt komolyabb tünetek jelentkeznének. Ezzel sok esetben megelőzhetők a későbbi problémák. Még a mindennapos légúti megbetegedések esetén is sokat tehetünk a szülők támogatásával, például a megfelelő eszközökkel, mint az inhalátorok és spray-k, amelyek segítenek kezelni a gyerekek közösségbe kerülésével járó fertőzéseket. Mindig a szülőkkel való összhangra törekedve dolgozom.

– Hogyan lehet elnyerni a szülők bizalmát?

– Korrekt ellátással. Ha az orvos őszinte, megbízható, és valóban odafigyel a gyermekre, a szülők is bizalommal fordulnak hozzá.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton

Kövessen minket a Facebookon is!