Helyi hírek 2024. október 3. 08:00

Középpontban az anyatejes táplálás

Képgaléria
Középpontban az anyatejes táplálás
Kibővített Betűbölcsire várták a kismamákat és a kisgyermekes anyukákat október elsején a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba. Az anyatej világnapja alkalmából a szoptatás fontossága, technikája és az anyatejes táplálás előnyei kerültek szóba.

Az érdeklődő anyukákat, kismamákat és a még tanuló kisgyermekgondozókat Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, kiemelve a kéthetente megrendezett baba-mama klub lehetőségét és a könyvtár bababarát szolgáltatásait.

Ezt követően Virágh Bettina védőnő ismertette a női mell anatómiáját, a különböző szoptatási testhelyzeteket és a helyes mellre helyezés technikáját, majd a szoptatás előnyeit részletezte. Elmondta, hogy a szoptatás amellett, hogy erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, védelmet nyújt a fertőző betegségekkel szemben, hosszú távon pedig csökkenti a magas vérnyomás, az allergia és az elhízás kialakulásának esélyét. Mindemellett a szopó mozgás az arc, a fogak és a beszéd fejlődése szempontjából is ideális. A váltott mellből szoptatás pedig segíti a szem-kéz kordinációt. A szoptatás előnyei kapcsán kiemelte azt is, hogy semmilyen káros hatása nincs, ráadásul az anyatej azonnal fogyasztható, mindig megfelelő hőmérsékletű, nincs szükség előkészületekre, különféle eszközökre. Emellett az anyatej tápanyagösszetétele optimális a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából. A szoptatott gyermekek és a szoptató anyák nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és jobban tűrik a stresszt. Hozzátette azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a babákat fél éves korukig elegendő csak anyatejjel táplálni, majd a hozzátáplálás mellett a szoptatást legalább egyéves korig érdemes folytatni.

Fazekasné Tóth Benedikta első gyermekes édesanya saját tapasztalatait osztotta meg. Elmondta, hogy a kórházban töltött pár nap alatt sok segítséget kapott a helyes mellre helyezésben és a legkényelmesebb pozíció megtalálásában. A leendő édesanyáknak szoptatóspárna használatát és a fekvő helyzetben szoptatást ajánlotta, a tejszaporításhoz pedig a fejést és a különböző teákat. A nyilvános helyen szoptatás kapcsán kiemelte azt is, hogy az anyukáknak és a babáknak is meg kell szoknia, de a különböző kendők, szoptatós felsők használatlával diszkréten bárhol megoldható, akár autóban, akár köztéri padon. A lefejt és lefagyasztott anyatej felhasználása kapcsán azt is elmondta, hogy akár a hozzátáplálásnál is felhasználható, de a fürdővízbe is tehető, vagy bőrprobléma esetén a bőrre is kenhető. A leendő édesanyákat arra bátorította, hogy ne féljenek a szoptatástól, ne stresszeljenek rá, hanem legyenek kitartóak, és bízzanak a gyermekükben.

Fotó és szöveg: G. E.

 

Kövessen minket a Facebookon is!