Helyi hírek 2024. október 4. 10:00

„Halljátok-e, öreg tanáraim…” – Új könyvet mutattak be a Móra emlékév keretében

Képgaléria
„Halljátok-e, öreg tanáraim…” – Új könyvet mutattak be a Móra emlékév keretében
A Móra-emlékév jegyében jelent meg a „Halljátok-e, öreg tanáraim…” Portrévázlatok Móra István és Móra Ferenc tanárairól című könyv. A kötet bemutatóját október 3-án, csütörtökön rendezték meg a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében.

Több fontos évforduló is kötődik idén a Móra családhoz: Móra Ferenc halálának 90., születésének 145., Móra István születésének 160., és Móra László halálának 80. évfordulója. Ezek méltó megünneplése a Móra emlékév fő célja, a mostani könyvbemutató pedig egyik kiemelt eseménye

Bár korábban, a Mórák találkozóján már bemutatták, a nagyközönség előtt most először beszéltek részletesebben a kötetről. A könyvbemutató Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökének köszöntőjével vette kezdetét. Ő beszámolt a Móra-emlékév eddigi programjairól, továbbá bemutatta a rendezvény résztvevőit. A program során a könyv különböző aspektusairól tartottak előadásokat, és felolvasások hangoztak el az egyesület irodalmi szekciójának tagjai – Luchman Zsuzsanna, Kapus Béláné, Kisné Juhász Ilona és Tóth Istvánné Anikó – közreműködésével. (Fekete Beatrix betegség miatt nem tudott jelen lenni.)

Kapus Béláné bemutatta az egyesület eddig megjelent könyveit, és röviden ismertette a rendezvény középpontjában álló kötetet is, majd átadta a szót Luchman Zsuzsannának, aki részletesebben is beszélt a könyvről. Elmondta, hogy a Kiskunfélegyházi Levéltár és a Kiskun Múzeum is segítséget nyújtott a munkájukhoz.

Kiemelte, hogy bár a könyv a Móra családhoz köthető tanárokról szól, felfedezhetjük benne az akkori iskolarendszer átalakulását és a félegyházi viszonyokat is. Képet ad továbbá arról az igényről, amely az oktatási rendszer és a tanárok szerepe iránt mutatkozott abban az időszakban.

Kapus Béláné ismét átvette a szót, és Móra István, valamint Móra Ferenc írásairól beszélt, amelyekben volt tanáraikról emlékeztek meg. Bár Móra Istvánnak nem maradt fenn külön műve a tanárairól, levéltári dokumentumokban több utalást is találtak. Ezzel szemben Móra Ferenc több írásában is megemlékezett iskolai éveiről. Az egyik legismertebb történet talán az, amikor kilencévesen egy templomi előadás során a lába odafagyott a kőhöz.

A rendezvény Kisné Juhász Ilona, Tóth Istvánné Anikó, Kállainé Vereb Mária és Kapus Béláné, felolvasásával zárult. Végül gyertyát gyújtottak, megemlékezve a könyvben szereplő személyekről.

Az irodalmi szekció munkáját Rosta Ferenc alpolgármester és Kállainé Vereb Mária egy-egy szál virággal és egy könyvvel ismerték el.

B. D.

Kövessen minket a Facebookon is!