Helyi hírek 2024. október 8. 15:00

Eseménnyel teli éve van a kutyamenhelynek

Eseménnyel teli éve van a kutyamenhelynek
Eseménydús volt eddig is az éve a Kiskunfélegyházi Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány fenntartásában álló kutyamenhelynek. Júliusban nagy tűz keletkezett a kutyamenhely közvetlen közelében. A gyors és precíz reagálásnak, valamint a hivatásos szervek és civilek összefogásának köszönhetően nem esett senkinek bántódása, és az állatmenhely is megmenekült nagyobb károk nélkül. Továbbá rendezvényeken is közreműködtek, az állatok világnapja alkalmából pedig iskolákba és óvodákba is ellátogattak az önkéntesek.

Korábban írtunk már arról, hogy júliusban hatalmas lángok csaptak fel a kutyamenhely közvetlen közelében, de a gyors reakció és a fáradhatatlan segítők megmentették a menhelyet. Baranyi-Réczicza Tímea, az alapítvány önkéntese elmondta lapunknak, hogy szinte hihetetlen összefogás jött létre a kutyák és a telep segítségére. Azóta szerencsére visszaállt minden a normál kerékvágásba, és az állatok biztonságban birtokba vehették a kenneleiket. Némi kár keletkezett ugyan a főépületben, de ennek javítása egyelőre várat magára – tette hozzá Tímea.

Több eseményen is részt vettek idén az alapítvány képviselői. Szeptember 7-én "A szeretet összetart – jótékonykodjunk együtt" címmel rendeztek jótékonysági eseményt Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának támogatásával a Petőfi téren. A program során a Szervdonor Családokért Alapítványnak, a Göllesz Viktor Óvoda és Iskola Alapítványnak, valamint a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítványnak gyűjtöttek adományokat. A rendezvényen a résztvevők közelebbről is megismerhették a menhely munkáját egy előadás keretében.

Tímea elmondta, hogy a nagyobb szabású rendezvények mellett nagy hangsúlyt fektetnek az edukációra is. Az állatok világnapja alkalmából több iskolába és óvodába is meghívták őket előadást tartani. Kiemelte, hogy az állatokkal való bánásmódot már egészen fiatal korban érdemes elkezdeni tanítani a gyermekeknek. Sokaknak ugyanis akár egy kutya megsimogatása is új élmény lehet. Az iskolásoknak már a felelős állattartásról is beszélnek, hiszen az ő korukban előfordulhat, hogy a szülőkkel közösen gondoznak egy kisállatot. Hozzátette, hogy ha a gyerekek már fiatalon megtanulják ezeket az alapokat, később sokkal felelősségteljesebben tudnak gondoskodni egy háziállatról, illetve belátják, ha élethelyzetük nem engedi meg a tartását. Tímea állandó segítőtársa Kapitány, a menhelyről származó négylábú, aki – elmondása szerint – nagyon könnyen barátkozik a gyermekekkel, és gyorsan kiérdemli a bizalmukat.

Jelenleg is 80-100 kutya él folyamatosan a menhelyen, és a számuk nem csökken. Az okokat nem firtatva Tímea elmondta, hogy bár szigorú követelmények alapján adnak örökbe kutyákat, ennek megvannak az okai. Továbbra is sokan visszahozzák az örökbefogadott kutyáikat, pedig megfeleltek minden kritériumnak, mégsem képesek tovább gondozni őket – tette hozzá.

A menhely számára mindig jól jön a segítség. A hivatalos weboldalukon található egy lista, amely alapján bárki megtudhatja, mire van éppen a legnagyobb szükségük. Tisztító- és fertőtlenítőszerek, jutalomfalatok, pokrócok mindig jól jönnek. Gyűjtik az adó egy százalékát és anyagi támogatást is szívesen fogadnak. Szorgos kezekre szintén mindig szükség van – emelte ki Tímea, majd megjegyezte, hogy bár ezt néha félreértik, de komoly, olykor fizikai erőt igénylő munkák várnak az önkéntesekre a menhelyen.

Az alapítvány az év végére is tartogat programokat. Tímea elmondta, hogy karácsonyra is terveznek egy eseményt, amelynek részleteit később fogják megosztani.

B.D.

Kövessen minket a Facebookon is!