Helyi hírek 2024. október 10. 10:00

Öltözők, pályák újultak meg a Honvéd pályán

Képgaléria
Öltözők, pályák újultak meg a Honvéd pályán
Akik rendszeresen járnak a Honvéd sporttelepre, azoknak minden bizonnyal feltűnt, hogy milyen változások történtek a centerpálya mögötti részen. A felújítás mintegy 135 millió forintba került, amit a labdarúgók – egy kivétellel – már birtokba is vehettek.

Hosszú előkészítés után végre megvalósult az a pályázat a Honvéd pályán, amit a labdarúgó egyesület kezdeményezett. Maga a történet még 2018-ban kezdődött. Ekkor adta be pályázatát a labdarúgó egyesület a Magyar Labdarúgó Szövetséghez pálya felújítására. A Covid és egyéb problémák miatt nem tudták elkezdeni a felújítást, ezért tolódott ilyen hosszú ideig. Műfüves pálya építésére kapták a pályázati pénzt, de nem azt akartak építeni. Éppen ezért megkérdezték az MLSZ-t, hogy meg van a pénzük, de másra szeretnék fordítani. Ezt megtehetik-e? Szerencsére az MLSZ rábólintott, így hozzá kezdhettek az építkezéshez.

A közel 135 milliós összeg hetven százalékát Társasági Adó (TAO) pénzből finanszírozta az egyesület, a maradék harminc százalékot pedig az önkormányzat tette hozzá. A felújítással kapcsolatban Busa Imre szakosztályvezetőt kérdeztük.

– A pályázati pénzből felépítettünk három öltözőt – a bokszterem melletti garázsok lettek átalakítva – amiből egy játékvezetői, kettő pedig játékos. Központi fűtéssel, vizesblokkal vannak ellátva, NB III-as szintűek. Ezenkívül a meglévő műfüves pályánk melletti területen egy 70X50-es élőfüves pályát építettünk, automata öntöző berendezéssel, világítással. A hátsó pálya felületét elegyengettük, öntözővel láttük el és felülvetettük fűvel. Mivel meg van az edzőpálya és az új öltöző is, az is előfordulhat, hogy egyszerre két mérkőzést is lehet játszani. Az egyiket a center, a másikat pedig az edzőpályán. De az is előfordulhat, ha a centerpálya talaja nagyon vizes, mély, akkor a vármegyei első és másodosztályban játszó csapataink a bajnoki mérkőzésüket az edzőpályán is lejátszhatják.

A pályázati költségvetésbe ezeket tudták beletenni, ami meg is valósult, és amit még a nyáron, június végén átadtak. Egyedül a nagy meleg miatt a fű felülvetését nem tudták megvalósítani, azt nem régen fejezték be. Ezen a pályán majd csak az elkövetkezendő évben edzhetnek, játszhatnak a csapatok.

A pályákat az egyesület minden csapata használhatja, vagyis a két felnőtt, az U19, U16, U14, U13, az U11-ből, U9-ből, és az U7-ből pedig kettő. Az utánpótlás regionális bajnokságban is van két csapatuk. Az elkövetkezendő bajnoki idényben pedig – amennyiben a létszám és a minőségi színvonal is úgy fejlődik ahogyan szeretnék – legalább hármat, de akár négyet is indítanának a Dél-Keleti regionális bajnokágban, ami jóval magasabb színvonalú, mint a vármegyei.

A közeljövőben egy „dühöngős” 24X12-es műfüves pályát szeretne még Busa Imre megvalósítani, de ennek az időpontját még nem tudja. Ezt a kosárlabda pályával szemben tudja elképzelni a szakosztályvezető. Az első tervekben benne volt egy kondipark megvalósítása is, mert még az is elférne, de az egyelőre még várat magára.

SZ. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!