• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Megtartotta alakuló ülését az új képviselő-testület – Csányi József bemutatta polgármesteri programját
Helyi hírek 2024. október 10. 09:00

Megtartotta alakuló ülését az új képviselő-testület – Csányi József bemutatta polgármesteri programját

Képgaléria
Megtartotta alakuló ülését az új képviselő-testület – Csányi József bemutatta polgármesteri programját
Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, a június 9-i önkormányzati választáson megválasztott képviselők, valamint a képviselői mandátummal nem rendelkező bizottsági tagok is letették esküjüket október 9-én, szerdán, a félegyházi városháza dísztermében. Az ünnepélyes eseményen az újra megválasztott polgármester bemutatta az elkövetkező öt évre szóló programját.


Az ülés a Félegyházi Fanfárral kezdődött, majd a jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt. A június 9-én megválasztott képviselők mellett a padsorokban helyet foglaltak a város közintézményeinek és a hivatásos szervezeteknek a vezetői, valamint a polgármesteri hivatal dolgozói.

Csányi József köszöntötte a megválasztott képviselőket és az ülésen résztvevőket, majd a képviselő-testület elfogadta az alakuló ülés napirendi pontjait. Ezek között szerepelt az érintettek eskütétele és az alpolgármesterek megválasztása is.

Az első napirendi pontban dr. Kádár Palásti Gabriella, a Helyi Választási Bizottság elnöke tartott beszámolót. Kiemelte, hogy a választás a szabályoknak megfelelően és békésen zajlott, különösebb bejelentések nélkül. Hozzátette, hogy Csányi Józsefet a szavazatok több mint 76 százalékával újraválasztották polgármesternek.

Az egyéni választókerületekben megválasztott képviselők (a körzetek sorrendjében): Dr. Réczi László, Bense Zoltán, Gyenes Attila, Szamosi Endre Ferenc, Balla László Imre, Szabó József, Horváth Gábor, Dr. Ónodi Izabella, Dr. Kis Ákos Csaba, Ván Jenő.

Kompenzációs listán mandátumot szerzett: Endre Béla (Mi Hazánk Mozgalom), Horváth Tamás és Kis-Szenicei Kálmán (Veled a Városunkért Egyesület), valamint Kollár László (Válasszon Jövőt Lokálpatrióta Egyesület).

Dr. Kádár Palásti Gabriella beszámolt a roma nemzetiségi választásról is. A Cigány Közösségek Szövetsége és a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója jelölőszervezetek indultak, és végül a Cigány Közösségek Szövetsége kapta a több szavazatot. A megválasztott tagok: Buza Ferenc Jánosné, Buza Ferenc János, Buza Flórián, Kollár Hermina és Szabó Elisabeth.

A második napirendi pontban a képviselők letették esküjüket, a harmadik napirendi pontban pedig Csányi József polgármester bemutatta programját. Tervei között szerepel a már megkezdett projektek befejezése, új pályázatok előkészítése és megvalósítása, valamint a lakosság bevonása a városi ügyek intézésébe. Kiemelt figyelmet fordít a fiatalok bevonására, ennek érdekében új művelődési és ifjúsági csoportot hoztak létre a jegyzői iroda szervezetén belül.

Csányi József programja tartalmazza a város működőképességének fenntartását és fejlesztését. A következő fő feladatok várnak megvalósításra 2024 és 2029 között: az önkormányzati feladatok teljes körű ellátása, az intézmények zavartalan működtetése, illetve fejlesztések önerőből és pályázati forrásokból. Fontosabb tervek: a Csanyi úti kerékpárút építése, a Csanyi úti szociális otthon tetőcseréje, a Felső temető ravatalozójának felújítása, valamint a Molnártelepi összekötő út építése és intézmények energetikai korszerűsítése. (Csányi József polgármesteri terveivel külön interjúban is foglalkozunk.)

Az alakuló ülés további napirendi pontjai között megszavazták az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának megalkotását, valamint Balla Lászlót és Rosta Ferencet alpolgármesterekké választották újabb öt évre.

Bizottsági elnökök és tagok:

Gazdasági bizottság:
Elnök: Gyenes Attila
Képviselői tagok: Horváth Gábor, Horváth Tamás, Szamosi Endre, Ván Jenő
Nem képviselői tagok: Dávid László, Fejes Judit

Művelődési és Szociális Bizottság:
Elnök: Dr. Ónodi Izabella
Képviselői tagok: Dr. Kis Ákos Csaba, Kis Endre Béla
Nem képviselői tagok: Dr. Rosta Szabolcs, Fekete Sándor

Jogi Bizottság:
Elnök: Dr. Réczi László
Képviselői tagok: Kollár László, Szamosi Endre
Nem képviselői tagok: Szunyi Anikó, Rátkai Sándor

Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság:
Elnök: Bense Zoltán
Képviselői tagok: Szabó József, Kollár László, Faragó János, Számel Lászlóné

A nem képviselői bizottsági tagok eskütétele után egy határidő-módosításról is döntés született: a vizsgálóbizottság felállításáról a következő testületi ülésen szavaznak majd.

Az ülés a Szózat közös eléneklésével zárult.

B. D.

 

Kövessen minket a Facebookon is!