Helyi hírek 2024. október 11. 09:00

Bemutatkozott az új tanyagondnok, Romsics Árpádné

Képgaléria
Bemutatkozott az új tanyagondnok, Romsics Árpádné
Tanyagondnoki fórumot rendeztek október 10-én az Aranyhegyi lakótelep iskolaépületében, ahol bemutatkozott az új tanyagondnok, Romsics Árpádné. Az eseményen részt vett Fekete Setény Tamara rendőr zászlós, Balla László alpolgármester, dr. Füstös Magdolna aljegyző, Horváth Gábor önkormányzati képviselő, Sümeginé Ország Edit, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének munkatársa, Vakulya László, a Mezőőri Szolgálat vezetője, valamint Dobosné Harmath Mónika, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezető ápolója.

A megjelenteket Buri Tünde, a tanyagondnoki szolgálat részlegvezetője köszöntötte, majd részletesen ismertette a szolgálat feladatait. Elmondta, hogy a tanyagondnoki szolgálat a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény szervezetén belül működik Kiskunfélegyházán, ahol négy tanyagondnok segíti a tanyán élő embereket. A tanyasi lakosok, különösen az idősek, nehezen jutnak hozzá a települési alapszolgáltatásokhoz. A tanyagondnoki szolgálat segítséget nyújt számukra az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben, például az orvosi és szakrendelésekre való szállításban, valamint az óvodába és iskolába történő gyermekfuvarozásban. További feladataik közé tartozik a bevásárlásban való segítségnyújtás, az ügyintézési feladatok ellátása és az ebédszállítás. Az intézmény alapellátási feladatai között szerepel a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás is, amely a külterületen élők számára is elérhető. A kihelyezett készülék a Nádasdy utcai diszpécserközpontban jelez, ahonnan a jelzést követően fél órán belül egy gondozónő és egy sofőr érkezik a helyszínre segítségnyújtás céljából. A készülék használati díja mindössze 50 Ft naponta. A hármas ellátási körzet, amely az Aranyhegyi lakótelepet és az egyes körzet tanyavilágát foglalja magában, 2024. március 1-jén változott meg, amikor Pintér Jenő, aki 2017. április 1-től végezte a munkáját ebben a körzetben, nyugdíjba vonult. Helyét Romsics Árpádné vette át, aki most bemutatkozott a fórumon.

Romsics Árpádné Böbe néhány gondolatban beszélt magáról is: – 1965. április 12-én, Kecskeméten születtem. A kecskeméti Kada Elek Szakközépiskola elvégzése után a Magyar-Szovjet Barátság Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnél dolgoztam könyvelőként. 1986-ban férjhez mentem egy kiskunfélegyházi férfihoz, és három gyermekünk született, akikkel főállású anyaként otthon maradtam. Mire visszatértem volna dolgozni, a Tsz. megszűnt, így a kecskeméti Barneválhoz kerültem, ahol három műszakban dolgoztam. 2007-ben megszületett a negyedik gyermekünk, aki miatt felhagytam a három műszakos munkával és a párom munkahelyén, egy szőlészetben kezdtem dolgozni. 2024 februárja óta dolgozom a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézménynél, mint tanyagondnok. Elődömtől, Pintér Jenőtől számos hasznos tanácsot kaptam, amelyeket munkám során igyekszem a lehető legjobban hasznosítani. Feladataim közé tartozik a mindennapi élelmiszerek beszerzése és kiszállítása, rendszeresen intézem a gyógyszerfelírásokat és azok eljuttatását az ellátottakhoz. Segítek a hivatali ügyek intézésében is. Rendszeresen viszek ellátottakat egészségügyi intézményekbe, orvoshoz, szakrendelésre és vérvételre. Heti rendszerességgel szállítok ivóvizet, valamint takarmányokat és tápokat. Munkámat a lehető legnagyobb alapossággal végzem, és igyekszem maximálisan kielégíteni az ellátottak szükségleteit. Nemcsak a fizikai segítségnyújtásra, hanem a lelki támogatásra is nagy figyelmet fordítok. Egy jó beszélgetés sokszor gyógyír lehet, én pedig igyekszem meghallgatni őket. Remélem, hogy a munkámmal hozzájárulhatok a közösség elégedettségéhez.

A bemutatkozást követően Fekete Setény Tamara rendőr zászlós az internet veszélyeiről tartott előadást, amelyben kitért a webáruházak, hamis online ajánlatok kockázataira, valamint arra, hogyan védekezhetünk a cyberbűnözők ellen. Hangsúlyozta a körültekintő internetes vásárlás fontosságát, és figyelmeztetett a bankkártyás visszaélésekre is. Előadása végén az online gyermekvédelem kérdéseiről is szó esett.

Balla László alpolgármester és Horváth Gábor önkormányzati képviselő a tanyagondnoki szolgálat és az önkormányzat együttműködéséről beszéltek. Kiemelték, hogy az önkormányzat számára elsődleges cél a külterületeken élők támogatása, és hangsúlyozták, hogy a jövőben további fejlesztéseket terveznek a tanyagondnoki rendszer hatékonyságának növelése érdekében.

Az esemény zárásaként Sümeginé Ország Edit, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének munkatársa a tanyagondnokok közötti együttműködés fontosságát emelte ki, amely hozzájárul a külterületen élő emberek alapvető szükségleteinek kielégítéséhez. A fórumot kötetlen beszélgetés zárta, ahol a résztvevők megosztották tapasztalataikat és javaslataikat a tanyagondnoki szolgálat további fejlesztése érdekében.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!