Helyi hírek 2024. október 16. 10:00

Varjúsimogatóval és kutyás bemutatóval érzékenyítették a gyerekeket a Platán iskolában

Képgaléria
Varjúsimogatóval és kutyás bemutatóval érzékenyítették a gyerekeket a Platán iskolában
Különleges programokkal készült az Állatvédelmi témahét alkalmából a Platán Utcai Általános Iskola október 11-én, hogy a gyerekek figyelmét felhívja az állatok védelmének fontosságára. A rendezvényen Veres Dorottya és Pintér Attila önkéntes állatvédők, Kapin Richárd, a Szurkolók az állatokért szervezet vezetője, valamint Kleics Julianna két terápiás kutyával, Borókával és Csipkével tartottak bemutatót.

A nap egyik fénypontja Veres Dorottya és Pintér Attila varjúsimogatója volt, ahol Cucó, a dolmányos varjú főszereplésével színes bemutatót tartottak. A varjakról gyakran téves elképzelések terjednek: sokan azt hiszik, hogy ezek a madarak agresszívak, sőt, akár az emberek szemét is kivájhatják. Dorottya azonban megmutatta a gyerekeknek, hogy Cucó és társai valójában milyen okosak és érzékenyek. A gyerekek rácsodálkozhattak, hogy a varjak képesek szoros kapcsolatot kialakítani az emberekkel, felismerik őket, és hihetetlen intelligenciával rendelkeznek. A bemutató során kiderült, hogy Cucó nemcsak, hogy trükköket tud, de még a figyelmet is láthatóan élvezi, ami teljesen megdöntötte a madarakról alkotott sztereotípiákat.

Miközben a gyerekek megsimogathatták Cucót, Veres Dorottya elmesélte, hogy a varjak érzelmi intelligenciája lenyűgöző: nemcsak tanulni tudnak, hanem még meg is sértődhetnek, ha valami rosszul esik nekik. A gyerekek nem győztek kérdezni Cucóról, aki már szinte egy helyi sztárrá vált a simogatások és a szeretet középpontjában.

Az izgalmas varjúsimogatót egy ugyanolyan lenyűgöző terápiás kutyabemutató követte, amelyen Kleics Julianna két tündéri kutyája, Boróka és Csipke mutatta be, hogyan segítik a sérült emberek mindennapjait. Julianna lélegzetelállító módon mesélte el, hogy ezek a kutyák nem csupán a szeretetükkel nyújtanak támaszt, hanem olyan feladatokat is elvégeznek, amelyekkel teljes értékű segítői lehetnek egy rászorulónak. Például tárgyakat hoznak a gazdájuknak, jeleznek veszélyhelyzetekben, és még a mindennapi tevékenységek során is támogatást nyújtanak.

A bemutató során a gyerekek láthatták, hogyan dolgoznak ezek a kutyák, miközben Julianna részletesen elmagyarázta, milyen fontos a pozitív megerősítés, azaz a jutalmazás és dicséret számukra.

A programok nemcsak szórakoztatóak voltak, hanem tanulságosak is: a gyerekek megtanulták, hogy az állatok, legyenek akár varjak, akár kutyák, érző lények, akik megérdemlik a tiszteletet és a szeretetet. Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért szervezet vezetője és kolléganője külön előadást tartott arról, hogy hogyan bánjunk felelősségteljesen a háziállatokkal. Beszéltek a kutyatartás alapvető szabályairól, a rendszeres orvosi ellenőrzés fontosságáról, és felhívták a figyelmet arra, hogy a kutyák nemcsak házi kedvencek, hanem társak is, akik ugyanúgy gondoskodást és törődést igényelnek, mint bármelyik családtag.

V. B.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!