Helyi hírek 2024. október 16. 12:00

Az aktív közösségi élet, mint a hosszú élet titka

Az aktív közösségi élet, mint a hosszú élet titka
Október az idősek hónapja. Jólétük, jóllétük, egészségük, derűjük megőrzése mindannyiunk fontos feladata. Sokunk vágya, hogy szüleink, nagyszüleink örömmel, tartalmasan töltsék nyugdíjas napjaikat, ehhez viszont megfelelő testi-lelki egészség szükséges. Vannak a világnak úgynevezett kék zónái, ahol a szépkorúak aktívan, komolyabb krónikus betegségek nélkül élnek, nem ritkán 100 éven felül is. Számos kutatás gyűjtötte össze azokat a közös tényezőket, amelyek – bár a világ egymástól távol eső részein élőkről beszélünk – mégis összeköti őket. Görögországban, Olaszországban, Japánban vagy az Amerikai Egyesült Államokban élőkről is legyen szó, az étrend, a testmozgás, a genetika és a minőségi alvás mellett az aktív közösségi életet tartják a hosszú élet egyik elixírjének. Olyan közösségek, ahol az időseknek szerepük, feladatuk van, amelyben örömüket lelik, ahol szoros kapcsolatban állnak a családdal és a különböző generációk képviselőivel, ott nem jelenik meg a magány.

Magonyné Kis-Czakó Katalin a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének vezetőjétől megtudtuk, hogy tavaly, amikor átvette az egyesület vezetését, fontos céljai között szerepelt, hogy a klubokba még több nyugdíjas korú tagot toborozzanak. Ez ügyben teadélutánt szerveztek, felhívásokat tettek közzé, kitárták kapuikat. Bemutatták a működő klubokat, információt nyújtottak, de sajnos nem volt olyan mértékű jelentkezés, mint amire számítottak. Jelenleg 380 fő körülbelül a tagok létszáma, amely még mindig elenyésző a város nyugdíjasaihoz képest. Szerencsére működnek egyesületen kívüli csoportok is, amelyek szintén jól működő, évek óta létező szerveződések programokkal, hagyományokkal.

A Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete mintegy társa, segítője a hozzájuk tartozó önálló kluboknak. Éves tervet készítenek számukra, de természetesen az önálló szerveződések saját hagyományaikat, ünnepeiket, programjaikat teszik minden évben hozzá. A fiatalítás viszont mindegyik önálló, működő klubnak célja lenne. Sok esetben az újonnan jelentkezők attól tartanak, hogy egy már évek, évtizedek óta működő szerveződéshez nem tudnak csatlakozni. Az egyesületi vezető hangsúlyozta, hogy kapcsolódási pontok keresésével, a programokon való részvétellel segíthetik az új tagok beilleszkedését, ám javasolja, hogy amennyiben több hasonló érdeklődési körrel rendelkező nyugdíjas csoport létesül, ők saját, önálló klub létrehozására is jogosultak. Ilyen új csoportok már létesültek tavaly óta, hiszen az eddigi 11 klub mára 14-ra emelkedett. Elmondta, hogy a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Irodával is kapcsolatot létesítettek, egy együttműködési megállapodás született ennek nyomán, ahol az idősekre koncentrálva indítanak programokat. Ilyen lesz többek között egy olyan informatív előadás is, amelyben a magukra maradt, egyedül élő szépkorúaknak nyújtanak segítséget a közelgő ünnepek kezelésében és segítenek megtenni az első lépést a közösségi élethez csatlakozáshoz. Minden nyugdíjas korút biztatnak, hogy bátran csatlakozzon a városban működő csoportokhoz: Firka klub, torna, énekkarok, tánccsoport, kirándulások is rendelkezésre állnak.

Tóth Katalin, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője is megerősítette, hogy szívesen működnek együtt a Nyugdíjas Klubok Egyesületével, hiszen számukra is prioritás az idősebb korosztály. Mindezek mellett többek között szenior tornával, nordic walking foglalkozásokkal is gazdagították már a lehetőségeket, idén pedig a magukra maradt szépkorúaknak igyekeznek lelki útravalóval szolgálni az adventi időszakban.

Számos lehetőség áll rendelkezésre városunkban, amelyek közül választhatnak az érintettek. Intézmények, egyesületek, irodák, civil szervezetek dolgoznak azon, hogy Kiskunfélegyháza nyugdíjas korosztályának minőségi programokat kínáljanak. Generációk közelítésén fáradoznak, amelyek érdekében a jövőben még több program lehetősége nyílik meg. Az aktuális eseményekről a helyi médiumok beszámolnak, a szervezők kérik, hogy éljenek a lehetőségekkel.

 

Z.A.

Kövessen minket a Facebookon is!