Helyi hírek 2024. október 17. 18:00

Betűbölcsi: Ne diétázz, életmódot válts!

Képgaléria
Betűbölcsi: Ne diétázz, életmódot válts!
Soós-Gondi Katalin, személyi edző, október 15-én a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott Betűbölcsi programon osztotta meg tapasztalatait az egészséges életmód kialakításáról. Katalin bemutatta saját útját, szenvedélyét és szakmai fejlődését, miközben hasznos tanácsokat adott azoknak, akik hosszú távú életmódváltásban gondolkodnak, nem pedig rövid távú diétákban.

Sokan hiszik, hogy a diéta elegendő az egészséges élethez, de ahogy Katalin is hangsúlyozta: – A diéta csak átmeneti, míg az életmódváltás hosszú távra szól. A diéták gyakran drasztikus megszorításokat követelnek, amik hosszú távon fenntarthatatlanok. Az életmódváltás ezzel szemben kiegyensúlyozott, betartható étkezési és mozgási szokásokra épít, amik tartós eredményeket hoznak.

Katalin személyes története inspiráló lehet minden édesanya számára. Gyermekként a sport mindig központi szerepet játszott az életében, de 22 éves korában vált szenvedélye hivatássá, amikor személyi edzőként kezdett dolgozni. Amikor 2020-ban anya lett, úgy döntött, hogy tovább bővíti ismereteit, és elvégezte a táplálkozási tanácsadó képzést. Azóta nemcsak a mozgás, hanem a tudatos táplálkozás is fontos részét képezi az általa nyújtott tanácsoknak.

A helyes táplálkozás kulcsfontosságú az egészség fenntartásában. A finomított cukrok, fehér liszt, vagy épp az étolaj rendszeres fogyasztása hosszú távon károsíthatja a szervezetet. Katalin szerint fontos, hogy ezeket egészségesebb alternatívákkal helyettesítsük, például teljes kiőrlésű liszttel, zabliszttel vagy kókuszolajjal. A rostban gazdag ételek szintén elengedhetetlenek, mivel hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez és csökkentik a szívbetegségek, cukorbetegség és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát. Az egészséges életmód részeként a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelére is ügyelni kell. Katalin kiemelte, hogy míg a C- és B-vitaminokat folyamatosan pótolnunk kell, mert a szervezet nem tudja tárolni őket, addig az A, D, E és K-vitaminokat a testünk elraktározza, így túladagolásuk komoly problémákat okozhat. Ezért fontos a mértékletesség és a változatos táplálkozás. Az egészséges életmód kialakítása türelmet és következetességet igényel. Katalin tanácsa szerint a siker kulcsa az apró, fokozatos változtatásokban rejlik.

– Ne akarj tökéletes lenni! Az a cél, hogy minden nap egy kicsit jobb legyél, mint tegnap voltál – zárta gondolatait Katalin.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!