Helyi hírek 2024. október 27. 08:00

Vasútbiztonsági napot tartottak Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Vasútbiztonsági napot tartottak Kiskunfélegyházán
Vasútbiztonsági napot tartott a Bács-Kiskun Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a MÁV-START Zrt., a MÁV Zrt. Biztonsági Főigazgatóság és a szegedi pályavasúti területi igazgatóság október 25-én, a kiskunfélegyházi vasútállomáson. Az esemény célja a balesetmegelőzés és a vasúti biztonsági szabályok betartásának népszerűsítése volt, különösen az őszi szünetre készülő diákok számára.

A kampány különös figyelmet fordított a vasútállomások környezetében leselkedő veszélyekre és a vasúti átjárók helyes használatára. A MÁV Zrt. statisztikái szerint, az idei év első kilenc hónapjában már 56 baleset történt a vasúti átjárókban, amik 15 halálos áldozatot követeltek. Az eddigi év során a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megsértése miatt összesen 90 esetben történt gázolás, ebből tizenegy a vasúti átjárókban.

A balesetek során a mozdonyvezetőknek súlyos lelki terhet jelent, hogy ártatlanul válnak szemtanúivá és részeseivé a tragédiáknak, különösen akkor, ha fiatal áldozatokról van szó – állt a MÁV közleményében.

Az utazóközönség figyelmének felkeltésére és a balesetmegelőzés népszerűsítésére az esemény időpontját az őszi szünet előtti napra választották, amikor várhatóan sok diák és utas tartózkodik az állomáson. A kampány részeként az utasok szórólapokat kaptak, amik hasznos információkat tartalmaztak a vasúti közlekedés alapvető szabályairól.

A várócsarnokban a vasút veszélyforrásait bemutató kisfilmek vetítése zajlott, amik segítettek szemléletesen bemutatni a sínek közelében való óvatosság szükségességét. Az érdeklődő utasokat egy totó kitöltésére invitálták, ami játékos formában tesztelte a vasúti közlekedés biztonsági szabályaival kapcsolatos tudásukat. A fiatalabb utasok számára külön figyelmességekkel készültek: színezők, hűtőmágnesek, strandlabdák várták őket, hogy számukra is érdekessé és emlékezetessé váljon az esemény.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!