Helyi hírek 2024. október 27. 14:00

Móra István születésének 160. évfordulójára emlékeztek

Képgaléria
Móra István születésének 160. évfordulójára emlékeztek
A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében idén is megemlékeztek Móra István költőről és pedagógusról. Az esemény keretében az Ady Endre utcában található emléktáblájánál és az Óbudai temetőben is koszorúkat helyeztek el, ahol méltatták életútját, költői munkásságát és a magyar irodalomra gyakorolt hatását. Az ünnepségen a Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek mellett a helyi intézmények képviselői is jelen voltak, leróva tiszteletüket a város híres szülöttének emléke előtt.

A rendezvény délelőtt kezdődött az Ady Endre utcában, Móra István szülőházának emléktáblájánál, ahol Fekete Beatrix, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke emlékezett meg Móra Istvánról. Kiemelte a költő életének legfontosabb állomásait, beszélt műveiről és kapcsolatainak jelentőségéről. Móra István szülőhelyén járta a gimnázium első négy osztályát, majd Kecskemétre került a piaristákhoz. Miután elvégezte a hatodik osztályt, szülővárosa tanítóképzőjébe iratkozott be, és tanítói képesítést szerzett. Első verseskötete Szegeden aratott sikert, majd Budapesten is elismerést szerzett, ahol 1885-ben tanítani kezdett. Halála után az Óbudai temetőben helyezték végső nyugalomra.

A város önkormányzatát Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek képviselték a megemlékezésen, Kállainé Vereb Máriával, az egyesület elnökével közösen helyeztek el koszorút az emléktáblánál. Az egyesület tagjai mellett a József Attila Általános Iskola képviselői is tiszteletüket tették a város híres szülötte előtt.

A rendezvény Óbudán folytatódott, ahol az egyesület tagjai Móra István mellett Móra László síremlékénél is megemlékezést tartottak. Ekkor Kállainé Vereb Mária szólt a megjelentekhez.

B.D. 

Fotó: Fantoly Márton

Kövessen minket a Facebookon is!