Közélet 2015. január 5. 18:00 Forrás: hirado.hu

Érvénybe lép az adósságfék

Érvénybe lép az adósságfék
Megakadályozhatja a családok túlzott eladósodását a mostantól érvényes adósságfék. Főszabályként hétfőtől már csak úgy vehet fel valaki nagyobb hitelt, ha a havi törlesztőrészlet nem lesz magasabb, mint a legális nettó jövedelmének a fele. Az a cél, hogy a családok ne kerülhessenek ismét adósságcsapdába.




Magyarországon jelenleg nagyjából 150 ezer ember 90 napnál régebben nem fizet a bankjának. Ennek oka jellemzően az, hogy a családok nem tudják kitermelni a devizaalapú kölcsönök megnövekedett törlesztőrészleteit.Ennek venné elejét a jegybank január elsejével életbe lépett szabályozása: mostantól a 200 ezer forintnál nagyobb összegű hitelek esetén a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb az adós igazolt, legális nettó jövedelmének a felénél.

A havi 400 ezer forintot meghaladó jövedelmű ügyfelek esetében a bér 60 százalékát nem haladhatja meg a havi részlet. A jövedelmeket és az adósságterheket több adóstárs esetében összevontan kell kezelni. Fáykiss Péter, a nemzeti bank főosztályvezetője korábban azt mondta: a korlátozásokkal azt szeretnék megakadályozni, hogy az emberek újból adósságcsapdába essenek.

A Híradó által megkérdezett elemző szerint ha már 2004 környékén, a devizahitelek robbanásszerű elterjedésekor is lett volna ilyen adósságfék, a válság nem viselte volna meg ennyire a családokat.

Balatoni András azt mondta: az intézkedés hosszú távon érezteti majd hatását, ha a háztartások ismét optimisták lesznek, és újra hiteleket vesznek fel. Az elemző hozzátette: bár nem ez a szabályozás elsődleges célja, mégis magával hozhatja a jövedelmek kifehéredését is, hiszen a hitelfelvételhez magasabb összegű igazolt nettó fizetésre lesz szükség.

 

Kövessen minket a Facebookon is!