Közélet 2015. január 8. 10:00 Forrás: hir24.hu

Több Tesco bezárhat az idén

Több Tesco bezárhat az idén
Az áruházlánc veszteséges magyarországi üzleteire kerülhet lakat, ami több száz fős elbocsátásokkal járhat együtt. A háttérben a kormány által megemelt sarc is ott van.

Veszteséges üzletei bezárását tervezi a magyarországi Tesco áruházlánc még idén - értesült a Magyar Nemzet a multinacionális vállalat belső köreiből. A hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj milliárdos terhe miatt készülő intézkedés 500-600 dolgozó megélhetését sodorhatja veszélybe.
 

Vidéki Tescókat érinthet a bezárás

A lap a cég egyik bennfentes munkatársától úgy tudja, 10-12 vidéki egységről lehet szó, olyan településeken, ahol nem csak egy üzlete van az áruházláncnak. Azzal, hogy a cég megszabadul veszteséges üzleteitől, csökkenthetik a számukra igen durván megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj alapját, így végső soron a fizetendő sarcot is. A cikk szerint a jövő hét elejére összehívták a két szakszervezet vezetőit is, amiből arra következtettek, hogy az első negyedévre tervezett lépéseket akkor jelenthetik be. Az újságmegkeresésére a Tesco nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt.
 

Máshol is faragnák a költségeket

Tavaly a könyvelési botrányba keveredett óriáscég négy profitfigyelmeztetést adott ki, amely a észvényei árának komoly visszaesését hozta, ezért nemzetközi szinten kénytelenek csökkenteni a kiadásaikat. Az Unilevertől érkező új vezérigazgató, Dave Lewis is várhatóan a költségek lefaragásával és üzletágak értékesítésére fókuszál majd, hogy rendbe hozza a hipermarketlánc szénáját. Az üzleti portál szerint eladhatja a brit óriásvállalathoz tartozó adatelemző cégét, a Dunnhumbyt, amely 2-3 milliárd fontot érhet, megválhat thaiföldi leányától, amely 5 milliárdot hozhat a konyhára, vagy akár a dél-koreai ágazatot is piacra dobhatja, amely 4 milliárdot jövedelmezhet. Korábban a Morgan Stanley írt egy olyan elemzést, amely szerint, ha a Tesco 2015-ben az eladás mellett dönt, akkor az a legvalószínűbb, hogy Thaiföld és Dél-Korea mellett Kelet-Európából vonulnak majd ki. Így Magyarországról is.
 

Kirúgások is jöhetnek

Hétfői lapértesülések szerint jelentős leépítéseket és a beszállítói szerződések drasztikus változtatását is tervezi a Tesco költségcsökkentés címén. A brit kiskereskedelmi lánc csütörtökön jelentheti be a lépéseket a Sunday Times értesülései szerint. Ekkor teszik közzé egyébként legfrissebb értékesítési adataikat is. A Portfolio.hu külföldi lapokból készített összefoglalója szerint a brit kiskereskedelmi óriás főként a központjában, valamint regionális irodáiban tervez jelentősebb leépítést. Ezenkívül azt is rebesgetik, hogy drámaian megváltoztatnák a beszállítói szerződéseket.

A Tesco nem kommentálta a Reutersnek az értesüléseket. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!