Közélet 2015. január 11. 15:15 Forrás: vezess.hu

Újabb komoly üzemanyagár-csökkenés várható

Újabb komoly üzemanyagár-csökkenés várható
A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az elmúlt héten pedig a magyar autósoknak kedvező folyamatok zajlottak, így jövő héten újabb árcsökkenés várható a kutakon.



A Reuters adatközlése alapján a január 5-9-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 13,7%-kal lett olcsóbb, míg a gázolajnál 7,5% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt,viszont heti átlagban csak 2,5%-kal gyengült.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27%-os áfával is növelten - benzin ára január 14-én, szerdán várhatóan 8-10 forinttal mérséklődik, a gázolaj ára valamivel kisebb mértékben csak 4-5 forinttal csökkenhet, figyelembe véve a pénteki 2-2 forintos árcsökkentést is.

A fenti adatok alapján a benzin ára 330 forint/literes szint alatt, a gázolaj ára 345 Ft/liter körüli szintre kerülhet. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 16%-kal csökkent, miután tavaly ilyenkor a benzin 402, a gázolaj 420 forintba került.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 20%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.
 

Top 10: Hol a legolcsóbb a benzin?

Két részre oszthatók a világ országai. Az egyik felükben az állam fontos bevételi forrást lát az üzemanyagárakra adódó adókban, és az adókat jó esetben a közösség számára hasznos célra fordítja. Vannak azonban országok, ahol az állam szubvencionálja az üzemanyagárakat, és mesterségesen olcsóvá teszi a szállítást, a közlekedést.

Összegyűjtöttük a legcsekélyebb benzinárakat a világon. Nem sok demokratikus berendezkedésű államot találunk a tízes listán, ezekben az országokban polgárok helyett többnyire alattvalók pancsolhatnak az olcsó benzinben.

10. Bolívia, 115 Ft/liter. Az Andok-beli ország magas hegyi útjaival meggyötri az autókat. Legalább a tankolás nem olyan zsebbe vágó kiadás, mint a szomszédos Brazíliában, ahol két és félszer ennyibe kerül a benzin

9. Brunei, 113 Ft/liter. Brunei nem az Arab-öböl mentén fekszik, hanem Ázsia délkeleti részén, Borneó szigetén található. A szultanátus mérete egy magyar megyényi, gazdasági potenciálja kicsit más.

7-8. Omán, 89 Ft/liter. Gyönyörű ország, a sivatagi dzsiptúrákon messze túlmutató építészeti örökséggel. Nagy része sivatag, de hegyeiben síelni is lehet.
Egyiptom, 89 Ft/liter. Itt nem nagy gond tankolni a helyi gyártású 2107-es Ladákat és más matuzsálemeket.

6. Bahrein, 63 Ft/liter. Egy V8-as Land Cruiser vagy QX56-os Infiniti szomját is más megvilágításba helyezi a 63 forintos benzinár. Itt is a királynak lehet hálás az ország népe a potom pénzért kapható üzemanyagért.

4-5. Katar, 56 Ft/liter. Apró ország a Perzsa-öbölbe nyúló félszigeten, itt a legmagasabb az egy főre eső nemzeti össztermék. A Wikipédia szerint 102 800 dollár/fő GDP-vel belefér a benzin szubvencionálása.
Kuvait, 56 Ft/liter. Az üzemanyagárból látszik, hogy ez is egy Arab-öböl-menti állam, ahol homokból és olajból van a táj.

3. Szaúd-Arábia, 47 Ft/liter. Itt érdemes Vipert és más szupersportautót tartani. Az arab országban fillérekért vesztegetik a naftát.

2. Irán, 27 Ft/liter. Az 1,65 millió négyzetkilométeres országban szépen fial az olajkitermelés, amiből a kormány támogatni tudja az üzemanyagok árát.

1. Venezuela, kb. 11 Ft/liter. A 14 évig regnáló Hugo Chavez halála után is Venezuelában maradt a legeslegolcsóbb az üzemanyag a világon. Belefér, mert a dél-amerikai ország trónol a Föld legnagyobb olajtartalékán.

 

Kövessen minket a Facebookon is!