Közélet 2015. január 12. 10:20 Forrás: napi.hu

Változások a trafikok üzemeltetésében

Változások a trafikok üzemeltetésében
Szeptembertől egy sor változás lép életbe a dohánykereskedelemben. A Dohánytörvény módosítása pontosítja a dohányterméket kiegészítő termék fogalmát az ezen termékek használatához, működtetéséhez kapcsolódó termékek nevesítésével - hívja fel a figyelmet az adóhatóság tájékoztatója.




A jövedékiadó-törvény szerint cigarettapapír-lap, cigarettapapír-hüvely, illetve dohánylevél-töltő Magyarországon kizárólag a a trafikokban, mozgó dohányboltokban értékesíthető. A többi, dohányzást kiegészítő termék (pl. öngyújtó) kiskereskedelmére továbbra is az általános kereskedelmi előírások vonatkoznak, értékesítésük dohánybolton kívül is lehetséges.

Bővül viszont a dohányboltban forgalmazható termékek köre, így az eddig is forgalmazható termékeken túl a jövőben rágógumi, mentolos cukorka és lapocska, tömegközlekedési jegyek árusítására, valamint mobiltelefon egyenleg feltöltésére is lesz lehetőség.

A módosítással a forgalmazható termékek körébe kerül be a csomagolóeszköz, hordtasak, hordtáska - magyarul reklámszatyor - is, így azok átadása a jövőben nem tekinthető a Dohánytörvény 3. § 3. pontja szerinti fogyasztók részére történő szolgáltatás nyújtásának, e termékek ellenérték nélküli átadására a Dohánytörvény 15/D.§ (4) bekezdése értelmében 2015. szeptember 1-jét követően már nincs lehetőség.

Nem csak szatyrot, öngyújtót, rágót sem adhat ingyen/ajándékba a vevőnek a trafikos. A Dohánytörvény szeptembertől élő módosítása úgy rendelkezik ugyanis, hogy a dohánytermék-kiskereskedő tevékenysége során a fogyasztó részére semmilyen terméket nem adhat ellenérték nélkül. Dohányboltban kizárólag a Dohánytörvény által meghatározott termékek forgalmazhatók, így ellenérték fejében a fogyasztók részére kizárólag azok adhatók át.
 

Be kell jelenteni, erősen ajánlott a formanyomtatvány

Ha a trafikos szeretné bővíteni a dohányboltban forgalmazható termékek körét, azt a vámhatósághoz be kell jelenteni. A bejelentést elektronikus úton, postai úton, illetve személyesen írásban előterjesztett, a vámhatóság által e célra rendszeresített formanyomtatványon (DK02-es nyomtatvány) lehet megtenni. A nyomtatvány módosítása folyamatban van, annak közzétételéig a bejelentés bármilyen módon megtehető, ám - hívja fel a figyelmet a NAV - a módosított nyomtatvány közzétételét követően a bejelentést ismét annak alkalmazásával javasolt megtenni, biztos, ami biztos.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!