Közélet 2015. január 14. 14:10 Forrás: baon.hu

Orbán Viktor átadta a vidékfejlesztési államtitkárságot

Képgaléria
Orbán Viktor átadta a vidékfejlesztési államtitkárságot
Több mint 1200 milliárd forintot fognak szétosztani a vidék fejlesztésére Kecskeméten - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kecskemétre költözött vidékfejlesztési államtitkárság szerdai átadó ünnepségén.


Egyedi kísérletnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök azt a közigazgatási átszervezési programot, amelynek részeként a vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre költözött, és január 5-én meg is kezdte működését az Ipoly utcai inkubátorházban.



- Természetesen a főváros rendkívül fontos. Senki nem akar fővárosellenes húrokat pengetni, mert ha van ország, ahol ennek nincs értelme, az éppen Magyarország - mondta Orbán Viktor hozzátéve, hogy a vidéknek egyenrangú szerepet kell kapnia, és az államtitkárság Kecskemétre helyezése ennek a szándéknak a világos kifejeződése.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a döntést nagy vita előzte meg, és komoly ellenérveket is fel lehet hozni az átszervezés ellen, mint például a Budapest központú közigazgatási rendszer megbontása, a létszámgazdálkodás, a fizikai elérhetőség. Kiemelte viszont azt is, hogy Lázár János irányításával olyan közigazgatási reformot hajtanak végre, amellyel a közigazgatási típusú tevékenységet inkább a megyei központok felé terelik, így a minisztériumokban nem kell majd ügyeket intézni. Logikusnak nevezte Orbán Viktor azt is, hogy a vidékfejlesztés ügyeit a vidékiek intézzék, mint mondta: ennek felismeréséhez „nem kell atomfizikusnak lenni”.

- Nem egyszerűen át kell helyezni a működés helyszínét, hanem fel kell építeni azokat a szellemi-képzési központokat, minőségi munkaerőt biztosítani képes képzési helyeket, ahonnan majd a vidéken működő államigazgatási szervek megkaphatják utánpótlásukat - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint jól halad a vidéki erőcentrumok kiépülése, Székesfehérvár, Debrecen, Győr és Miskolc mellett a következő központként Kecskemétet említette, ezekhez a városokhoz csatlakozhat Szombathely, Pécs, Szeged. A miniszterelnök szerint az erőcentrumok képesek oldani az ország fővárosközpontúságát, és arányosabban terülhetnek így szét a források.

A vidékfejlesztési államtitkárságot az elkövetkező időszak három legfontosabb közigazgatási szerve közé sorolja, aminek az az oka, hogy az államtitkárságon több mint 1200 milliárd forintot fognak szétosztani a magyar vidék fejlesztésére.

- Nagyon kevés olyan helye van a magyar közigazgatásnak, ahol akárcsak megközelítőleg is ekkora források fölött lehetne rendelkezni - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a keretből az agráriumban működő kkv-k fejlesztésére 518 milliárd forintot fognak fordítani, 76 milliárdot pedig a fiatal gazdák támogatására.

- Kecskemét az itt élő emberek munkájának köszönhetően Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa - jelentette ki a kormányfő, aki egy korábbi látogatására visszautalva példaértékű cégként beszélt az Univerről, amely kijelöli a követni érdemes irányt a magyar élelmiszeripari cégek számára.

- Csak azt lehet támogatni, aki akar valamit csinálni. Oda érdemes erőforrásokat átcsoportosítani, azokkal érdemes mély együttműködést kialakítani, akik segíteni akarnak saját magukon. Kecskemét kétségkívül egy ilyen város, miként általában az egész megye is. Itt nem várnak a központi kormányra, hanem a saját kezükbe veszik az ügyek intézését - mondta Orbán Viktor.

Az ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ünnepélyesen átadta az államtitkárság szimbolikus kulcsát Kiss Miklós Zsolt államtitkárnak, majd körbejárták az épületet.

- Nem fenyegetésképpen mondom, de jövő héten is jönni fogok - mondta Orbán Viktor.

Mint kiderült, a kormányfő a Mercedes-gyárban vesz majd részt egy új modell bemutatóján.


Fotó: baon.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!