Kitekintő 2015. január 15. 15:05 Forrás: MTI

Felújítják a Budapest-Belgrád vasútvonalat

Felújítják a Budapest-Belgrád vasútvonalat
Három előkészítési munka kezdődik meg a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének ügyében miután a magyar, a szerb és a kínai fél Belgrádban aláírta az erre vonatkozó együttműködési tervet.A szerb és a magyar fővárost összekötő gyorsvasút kiépítésével kapcsolatban 2015-ben megkezdődik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a kormányközi megállapodás előkészítése, amely a nemzetközi jog szerint is rendezi a beruházás alapjait, valamint a finanszírozási modell kidolgozása. A korszerűsítés az év végéig kezdődik meg - jelentette be közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Zorana Mihajlovic szerb infrastruktúraügyi miniszter és Hszi Csin-ping, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke.

A kínai kormány, valamint a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) biztosítja azokat a számokat, amelyek a kínai áruforgalom növekedési dinamikáját mutatják be, és ezek alapján lehet majd kiszámolni, hogy hosszú távon Magyarország, illetve Szerbia konkrétan mennyit fog profitálni ebből a beruházásból a tranzit miatt -  részletezte Szijjártó.

Zorana Mihajlovic szerb infrastruktúra ügyi miniszter ismertette az idei esztendőre vonatkozó terveket. Január végéig a három kivitelező cég memorandumot ír alá, amelyben a megvalósíthatósági tanulmányokra vonatkozó elképzeléseiket összegzik. Ezt követően a magyar és a szerb fél elkészíti saját "elő-megvalósíthatósági tanulmányát", amelyet a kínai félnek továbbít, aki ezt összehangolja és véglegesíti. A végleges tanulmányok június végére készülhetnek el, míg maguknak a munkálatoknak a megkezdése valamikor az év végére várható. A kínai fél a beruházás 85 százalékának finanszírozására ad ajánlatot, a következő hónapokban ezért megállapodásra kell jutni a hitel feltételeit illetően.

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani - olvasható abban a dokumentumban, amely a megállapodás részleteit ismerteti. Ebből 166 kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át. Az óránként akár 200 kilométeres maximális sebességet lehetővé tevő vasúti pályán a vonatok menetideje több mint a felére csökkenhet. A majdnem 400 kilométeres távot a vonatok jelenleg 8 óra alatt teszik meg, a vasút felújítását követően pedig várhatóan 2 óra 40 percre csökkenhet a menetidő.

A majdnem hárommilliárd dolláros beruházásról 2013-ban a bukaresti Kelet-Közép-Európa-Kína csúcstalálkozón tárgyaltak a felek először. A vasútvonal kiépítéséről szóló megállapodást pedig tavaly decemberben írták alá Belgrádban.

 

Kövessen minket a Facebookon is!