Kitekintő 2015. január 16. 13:35 Forrás: MTI, fotó: vallalkozoinegyed.hu

KSH: decemberben 0,9 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak

KSH: decemberben 0,9 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak
A fogyasztói árak 2014-ben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek, decemberben 0,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Londoni pénzügyi elemzők 0,4-0,7 százalékos átlagos fogyasztói árcsökkenést valószínűsítettek decemberre.

Utoljára 1968-ban volt ilyen alacsony a fogyasztói árak éves csökkenése, ekkor mínusz 0,3 százalékot tett ki éves összehasonlításban - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.     Hozzátette: a decemberi csökkenésért egyértelműen két tétel felelős, a háztartási energia árának csökkenése és az elmúlt időszaki szokatlan árcsökkenési hullám a járműüzemanyagoknál.

Az alacsony havi inflációhoz az élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult, a karácsony előtti időszakra jellemző akciók miatt.

Az egész éves adatot vizsgálva jól látszik, hogy az üzemanyagár csökkenésnek volt a legnagyobb hatása az árindex csökkenésére - mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: a forint árfolyamának romlása statisztikailag nem kimutathatóan jelenik meg a fogyasztói árszínvonalban.     A KSH adatai szerint decemberben az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál, és 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A járműüzemanyagokért 5,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni novemberhez képest, egy év alatt 10,4 százalékkal csökkent az áruk.

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal a háztartási energia ára csökkent. Ezen belül a vezetékes gázért 6,5, az elektromos energiáért 5,7, a távfűtésért 5,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013 decemberéhez képest. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent a háztartási energia ára decemberben.

Mináry Borbála elmondta: a rezsicsökkentés hatása fokozatosan fog kifutni a havi adatokból, 2015 végére várható a teljes kifutás. Az első két, összesen 20 százalékos rezsicsökkentés hatása már teljesen kiesett – tette hozzá.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 2014-ben 2,2 százalék volt Magyarországon, míg decemberben 0,8 százalékot tett ki az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva mínusz 0,1 százalék volt a maginfláció.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított árcsökkenés 0,6 százalékos volt 2014 egészében, decemberben az előző évhez képest szintén 0,6 százalékos, novemberhez hasonlítva 0,5 százalékos csökkenést jelzett a mutató.

Egy hónap alatt, tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent a cukor (4,9 százalék), az idényáras élelmiszerek (3,1 százalék) és a sajt (1,1 százalék) ára. Nőtt a tojás (2,9 százalék), valamint az étolaj (1,8 százalék) ára. A ruházkodási cikkek átlagosan 0,4 százalékkal drágultak egy hónap alatt, a szolgáltatások ára nem változott. Az átlagnál nagyobb mértékben, 2,4 százalékkal csökkent az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára, ezen belül a járműüzemanyagokért 5,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,3 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért és a háztartási energiáért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Egy év alatt, 2013. decemberhez viszonyítva árcsökkenés volt megfigyelhető a cukor (19,6 százalék), az étolaj (5,2 százalék), az idényáras élelmiszerek (4,5 százalék) és a liszt (3,9 százalék) esetében. Nőtt azonban a tojás (3,9 százalék), a csokoládé, a kakaó (1,7 százalék) és a tej (1,2 százalék) ára. A szolgáltatások átlagosan egy év alatt 1,5, a szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokon belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,3 százalékkal nőtt, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent.

Árcsökkenés (4,1 százalék) következett be 2013 decemberéhez képest az egyéb cikkek körében, ezen belül a járműüzemanyagokért 10,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal mérséklődött.

A KSH szerdán kiadott jelentése szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztói árindex 0,4 százalékos drágulást jelez novemberre a 2013-as év hasonló időszakához képest. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak, 1,9 valamint 1,2 százalékkal, míg a legnagyobb drágulás Romániában és Ausztriában volt, mindkét országban 1,5 százalékkal nőttek az árak novemberben. Az Európai Unió 28 tagországa harmonizált fogyasztóiár-indexének 2014. december havi alakulásáról január 16-án jelenik meg az Eurostat közleménye.

Kövessen minket a Facebookon is!