Közélet 2015. január 16. 15:15 Forrás: MTI

Jávor: 60 ezer liter bóros víz folyt el Pakson

Jávor: 60 ezer liter bóros víz folyt el Pakson
A PM-et a párt egyik informátora arról tájékoztatta, hogy 2013 májusában egy üzemzavar nyomán körülbelül 60 ezer liter bóros víz folyt el a paksi erőműben - közölte az MTI-vel Jávor Benedek, hozzátéve: hivatalos érdeklődésére az illetékesek megerősítették az információt, de tájékoztatásuk szerint nem jutott ki sugárszennyezett anyag a területről.

Az EP-képviselő szerint az egyes blokk élettartam-hosszabítása úgy történt meg, hogy az akkori vizsgálatok nem tárták fel: ott is korrodálódott a csőrendszer. A politikus elmondása szerint a meghibásodás a hármas blokk kiégetett kazetták pihentetésére szolgáló medencéjének keringető rendszerében történt, és a csövek korróziójából fakadt. A Párbeszéd Magyarországért (PM) információi szerint a bóros víz a rendszerből a betonágyazatba szivárgott el. Ez a folyadék korrodálhatja a vasbetont és ezzel csökkentheti az ellenálló képességét - közölte Jávor Benedek.

Azt mondta, a szivárgásról hivatalosan sem az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), sem pedig a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Hozzátette, az esetről egyedül 2013 novemberében jelent meg egy cikk a Világgazdaságban, de abban az erőmű egy "elkenős, a problémát minimalizálni igyekvő" tájékoztatást adott.

Az erőmű a meghibásodásról az Országos Atomenergia Hivatalt sem tájékoztatta időben, a hivatal a saját ellenőrzései során jutott arra a következtetésre, hogy valamilyen probléma lehet. Miután az OAH megkereste az erőművet, ott előbb szóban, majd írásban is elismerték a hibát - mondta Jávor Benedek.

A vizsgálat - ismertetése szerint - rámutatott, hogy a csövek erősen korrodálódtak, ezért a hármas blokkban ki kellett cserélni a csőrendszert, amely - bár kisebb mértékben - az egyesben és a kettesben is korrodálódott. Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy az egyes blokk élettartamát úgy hosszabbították meg húsz évvel, hogy az akkori vizsgálatok nem tárták fel ezt a hibát. Szerinte ezek alapján a vizsgálatok alapossága és az engedélyező hatóság elkötelezettsége is kétségbe vonható.

Kérdésre válaszolva közölte: az erőmű tájékoztatása szerint az elfolyt bóros víz részben egy kiépített gyűjtőrendszerbe, részben pedig hordókba került. Az erőmű azt közölte, hogy a területről nem jutott ki sugárszennyezett anyag, mert a figyelőkutakban nem tapasztalták a sugárzás növekedését - tette hozzá.

 

Kövessen minket a Facebookon is!