Közélet 2015. január 16. 19:00 Forrás: MTI

Nincs terrorveszély, de Pintér elrendelte a "B" készenléti fokozatot

Nincs terrorveszély, de Pintér elrendelte a "B" készenléti fokozatot
Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége nem emelkedett, azonban a Belgiumban történtekre tekintettel Magyarország belügyminisztere elrendelte a "B" készenléti fokozathoz tartozó feladatok részleges végrehajtását.

Elrendelte a "B" készenléti fokozathoz tartozó feladatok részleges végrehajtását Pintér Sándor belügyminiszter - közölte pénteken a Belügyminisztérium.


Hangsúlyozzák: Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége nem emelkedett, de a Belgiumban történtekre tekintettel szükséges volt ez a lépés.

A "B" készenléti fokozat akkor rendelhető el, ha az Európai Unió, vagy a NATO bármely tagállamában, valamint a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, és annak Magyarországra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt - olvasható a tárca közleményében.

A közlemény szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) folyamatosan elemezi és értékeli az elmúlt hetekben történt európai terrortámadások eseményeit és Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét. A TEK továbbra sem rendelkezik olyan információkkal, amelyek arra utalnának, hogy Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége emelkedett volna - írják.

A belgiumi Verviers-ben csütörtök délután terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség. Két ember életét vesztette, egy megsebesült, állítólag Szíriából hazatért dzsihádistákról van szó, akik terrortámadást terveztek. Brüsszelben és országszerte egy tucat terrorellenes művelet indult csütörtökön.

Fotó: MTI

 

Kövessen minket a Facebookon is!