Közélet 2015. január 18. 11:35 Forrás: mno.hu - privatbankar.hu

Akár 300 forint alá is mehet a benzinár!

Akár 300 forint alá is mehet a benzinár!
Középtávon akár 300 forint alá is csökkenhet a benzinár - bár a pénteki olajár-megugrás és a forint gyengülése miatt a soros árváltozások inkább a drágulás felé mutatnak.









Előreláthatóan csökkenti a kitermelést Észak-Amerika, Kolumbia és Oroszország is a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tegnap kiadott prognózisa szerint. Az Egyesült Államok és Kanada 95, illetve 80 ezer hordóval, Kolumbia 175 ezerrel, míg Oroszország előreláthatóan 30 ezer hordóval mérsékli a kitermelést.

Az ügynökség egyébiránt arra számít, hogy az év egészére nézve a kereslet napi 300 ezer hordóval kevesebb, átlagosan 29,2 millió hordó lesz, ami jóval alacsonyabb mennyiség a decemberben regisztrált napi 30,48 millió hordó kibocsátásnál. A jelentés hatására növekedett a kőolaj világpiaci ára pénteken: az észak-amerikai WTI hordónkénti jegyzése februári szállításra 3,6 százalékkal 47,9 dollárra emelkedett a New York-i börzén, míg az északi tengeri Brent könnyűolaj 2,5 százalékkal 49,5 dollár közelébe drágult a londoni árutőzsdén.

A kereslet érdemi bővülése az IEA szerint annak ellenére nem várható, hogy az árak nagyon nyomottak, az ipari termelés ugyanis igen mérsékelt. Mindennek hatására a kitermelésben részt vevő vállalatok visszafogják beruházásaikat, és inkább a már működő olajmezőkön járatják csúcsra a kitermelést.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó Mike Wittner, a Societe Generale kutatási igazgatója arra számít, hogy a kőolaj ára 40 dollár alá csökken. Horváth Dávid, a Solar Capital árupiaci elemzője pedig a Napi Gazdaságnak arról beszélt, hogy rövid időre - ami akár hónapokat is jelenthet - 33-34 dollár közelébe esik az olaj ára, amire legutóbb 2009 elején volt példa.

Bár a pénteki megugrás - és a forint rekordalacsony szintre jutása - rövid távon megfordíthatja az elmúlt hetek árcsökkentését és a jövő héten emelkedhet a benzin átlagára a pénteki 322-323 forintról, a gázolajé pedig 344-345 forintról, de ha a kőolaj ára valóban negyven dollár alá megy, akkor idehaza az üzemanyagok ára bőven 300 forint alá eshet - írja a Magyar Nemzet.

 

Kövessen minket a Facebookon is!