Közélet 2015. január 19. 13:20 Forrás: origo.hu

Bonyolultra sikerült a lakáshitel-cafeteria

Bonyolultra sikerült a lakáshitel-cafeteria
A lakáshitel törlesztésében már a munkáltatók is segíthetik dolgozóikat. Az új cafeteria juttatás meglehetősen bonyolult, ezért érdemes tanácsadó cég vagy pénzintézet segítségét kérni. Így a munkáltató adminisztrációs terhe nagymértékben lecsökkenthető. A munkáltató adó- és járulékmentesen akár 5 millió forint értékben nyújthat lakáscélú hiteltámogatást munkavállalóinak.



Tavaly október elején egy nem reprezentatív felmérésből kiderült a munkahelyek mindössze 23,17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sem az 2014-ben, sem 2015-ben nem használja a lakáshitel-támogatást a juttatási rendszerében. Tavaly májusban még öt százalékkal többen, vagyis a munkaadók 28,2 százaléka mondta azt, hogy juttatási palettáján a 2014/15-ös időszakban nem igényelhető a lakáshitel-támogatás.

A munkáltatók tartanak a támogatástól, mivel meglehetősen bonyolult adminisztrációval jár. „A munkáltatók számára újszerű és bonyolult feladat egy hitelszerződésről és az adott ingatlanról megállapítani, hogy megfelel-e a jogszabályi feltételeknek, egy bank számára azonban ez rutinfeladat. Ezért ajánljuk a munkaadóknak, hogy a feladatok nagy részébe vonjanak be egy pénzintézetet” – mondta Németh László, a K&H kkv-marketingfőosztály vezetője.

„A gyakorlatban ez úgy működik, hogy amint felmerül az igény egy vállalkozásnál, mi mint cafeteria-tanácsadó cég bekapcsolódunk a folyamatba. Előkészítjük az adminisztrációt, tájékoztatjuk a munkavállalókat, és összegyűjtjük az igényeket, valamint segítséget tudunk nyújtani a támogatási igények és a törlesztések követésében, hogy azok szabályszerűen történjenek. Eközben pedig a pénzintézet elbírálja és leigazolja a jogosultságot, és igazolással biztosítja a munkáltatót a támogatás jogszerűségéről, ami adózási oldalról kiemelt fontosságú” – mondta el Puskelyné Király Ágnes, a Top Cafeteria Kft. ügyvezetője.
 

Havi 83 ezer forint is adható

A lakáshitel-támogatás 2014 januárja óta cafeteriaelemként adható. A munkáltatók valamivel több, mint 30 százaléka ezzel is segíti dolgozóit. A juttatás öt év alatt összesen ötmillió forinttal, azaz akár havi 83 ezer forinttal járulhat hozzá a dolgozók lakáshitelének törlesztéséhez.

 

Kövessen minket a Facebookon is!