Kitekintő 2015. január 19. 16:15 Forrás: MTI

A hejcei légikatasztrófa áldozataira emlékeztek

Képgaléria
A hejcei légikatasztrófa áldozataira emlékeztek
Kegyeleti megemlékezést tartottak hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén. A település fölé magasodó Borsó-hegyen kilenc évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le a szlovák légierő An-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A gépen utazó 43 katona közül csak Martin Farkas (az 5. képen) élte túl a balesetet.

A szerencsétlenség helyszínén obeliszket és negyvenkét kopjafát emeltek, itt emlékezett az áldozatokra csendben és koszorúzott Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke.

Az államfő a település központjában emelt emlékműnél tartott megemlékezésen azt mondta: azok a nők és azok a férfiak, akik a Borsó-hegyen életüket vesztették, olyan foglalkozást választottak, amely egyúttal hivatás is, a hazájukat szolgálták.

A megemlékezésen Szőke László, a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi igazgatója megállapította: a szlovák katonák hazájuktól távol a béke ügyét védték, ki tudja, hányan köszönhették nekik nyugalmukat a háború pusztította Koszovóban.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

 

Kövessen minket a Facebookon is!