Kultúra 2015. január 23. 10:55 Forrás: http://szinhaz.hu/

A közönség inkább hagyja elmenni a buszt!

A közönség inkább hagyja elmenni a buszt!
A Mohácsi János által Kecskeméten rendezett Balfék című bohózatban Vatelin őrnagyot alakító Kőszegi Ákost kérdezte Rákász Judit.

- Hogyan fogadta szabadszájú őrnagy szerepét?

- Már az olvasópróbán kiderült számomra, hogy egy meglehetősen szókimondó, jó humorú fickóról van szó, akit abszolút nem érdekel, hogy mit gondol róla a környezete. Úgyhogy nagyon vártam a folytatást, és nem is kellett csalódnom.




Miután rendkívül kedélyes és energikus öregúrról van szó, az sem jelentett gondot, hogy jóval idősebb figurát kellett megformáznom. Az eredeti darabban az őrnagy és a felesége csupán egy vendég a szállodában, akiken véletlenül átzakatol egy sereg házasságtörésre készülő ember. Ebből a figurából alkottuk meg a főszereplő Crépin Vatelin, vagyis a balfék apját.

- Akinek minden mondata poén! Hogyan alakult ki ez az elképesztően szellemes szöveg?

- A próbákon folyamatosan ötleteltünk. Mohácsi János rendezői módszerének fontos eleme a szöveg adott társulatra formálása: testvérével, Istvánnal, aki az előadás dramaturgja volt, az utolsó pillanatig kereste a legjobb, legütősebb, legigazabb mondatokat, s ebbe a folyamatba a színészeket is bevonta. Így az ő intellektusa és ízlése mentén, közös munkával alkottuk meg az előadás szövegét.

- Közel áll Önhöz ez a munkamódszer?

- Nagyon élveztem a próbafolyamatot az elejétől a végéig! Mindenki 100 százalékig részese a munkának, s ez mindenkiből a legjobbat hozza ki.

- A premier óta is tartottak próbát?

- Erre egyelőre nem került sor, mert Mohácsi János már egy másik darabon dolgozik. De időről-időre azon kapjuk magunkat, hogy előadás után átbeszéljük a produkciót, tehát mi magunk tartjuk kordában a darabot. Vigyázunk rá.

- Mi az előadás nehézsége?

- Őrületes tempóban zajlanak az események! Nagyon fontos az időzítés, a jó ritmus, amin persze folyamatosan alakít a nézők reakciója. Nagy pontosságot igénylő, nehéz műfaj ez, de minden pillanatát élvezem.

- Háromfelvonásos darab lévén, a hosszúság felmerült kérdésként?

- Ahhoz képest, hogy Mohácsi Jánosnak volt 5 és fél órás előadása is, a Balfék a maga 3 óra 6 percével nem is olyan hosszú. Persze, ha elmegy az utolsó busz, az a nézők számára nyilván hozzátesz a harmadik felvonás izgalmához. De szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a közönség inkább hagyja elmenni a buszt, és végignézi a darabot.

- Kedvenc poén az őrnagy szövegéből?

- Nagyon sok van! Azt javaslom mindenkinek, hogy nézze meg az előadást, és döntse el maga, hogy melyik a kedvenc poénja.


Fotó: kecskemetikatona.hu - Sára Bernadett és Kőszegi Ákos a Balfék c. előadáson

 

Kövessen minket a Facebookon is!