Közélet 2015. január 23. 15:20 Forrás: hvg.hu - parameter.sk

1500 eurós váltságdíjat követel egy új vírus, Szlovákiát már elérte!

1500 eurós váltságdíjat követel egy új vírus, Szlovákiát már elérte!
A CTB-Locker nevű rosszindulatú szoftver (malware) zárolja a gépen lévő fájlokat, és 1500 eurónak megfelelő váltságdíj kifizetése ellenében oldja fel őket.

Az egész úgy kezdődik, hogy e-mailen kapunk egy értesítést, amely faxnak látszik. Megnyitása esetén azonban a gépünkbe letöltődik a CTB-Locker nevű malware, amely azonnal rátelepszik a merevlemezünkön lévő összes adatra. Aki pedig szeretné visszanyerni a gépén lévő fájlokat, négy napon belül 1500 eurónak megfelelő váltságdíjat kell kifizetnie - írja a SME technikai rovata.

A vírus már jelen van Szlovákiában és Magyarországon is.





Az ESET biztonsági cég szerint jelenleg nincs mód arra, hogy a szoftver által titkosított fájlokat más módon visszanyerjék, legfeljebb egy korábbi biztonsági mentésből, ha van ilyen - olvasható a hvg.hu-n.

A Latin-Amerikában, valamint Közép- és Kelet-Európában zajló célzott támadásokat még a legelső fázisukban leplezte le az ESET. Szlovákia a súlyosabban érintett országok csoportjába tartozik, miközben a vírus a magán- és céges e-maileket is támadja. Zuzana Hošalová, az ESET szlovákiai munkatársa közölte, hogy Szlovákia ritkán tartozik az ilyen típusú támadások elsődleges célpontjai közé, és az ilyen e-mailek leginkább olyan országokból terjednek át, mint amelyeket megcélozták velük.

A jelenlegi eset is erről tanúskodik, mivel a káros szoftvert tartalmazó levelek nem szlovák nyelven terjednek. Ha viszont a támadók szlovák nyelvre is lokalizálják őket, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy többen beugranak. A vírusos levél csatolmányának megnyitásakor a Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A nevű kód töltődik le a számítógépre.

A támadók a bitcoin nevű virtuális valutában követelik a váltságdíjat, vélhetően azért, hogy lehetetlen legyen a fizetés kedvezményezettjét kinyomozni. Az "áldozataiknak" a vírus küldői leírást is adnak arról, hogyan tudják a fájljaikat visszanyerni, miután fizettek, illetve hogy miként tudják a bitcoinra váltani a helyi valutájukat.

A 8 bitcoin, amit követelnek, jelenlegi árfolyamon mintegy 1500 eurónak felel meg, ami a biztonsági cég képviselői szerint is egy rendkívül magas összeg ahhoz képest, amit hasonló támadások elkövetői követelni szoktak. Egyelőre nem tudják, hogy ki állhat a támadások mögött, szakértők szerint azért, mert még meglehetősen friss támadásról van szó.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!