Közélet 2015. január 26. 07:30

Érezhető változásokat ígér Félegyháza új jegyzője

Érezhető változásokat ígér Félegyháza új jegyzője
Ismerősként tért vissza a városházára dr. Faragó Zsolt, amikor január 6-án Kiskunfélegyháza jegyzőjeként megkezdte a munkát. Személyével új lendület, új munkastílus, új értékrend érkezett a hivatalba. A törvényesség őre – ahogy aposztrofálni szokás a jegyzőt – olyan ügyfélközpontú hivatalt képzel el, amely kölcsönös tiszteletre és szakmaiságra épül, ahová bizalommal fordulnak az emberek ügyes-bajos dolgaikkal, és ahonnan elégedetten távoznak. Ahol hivatalnoknak lenni büszkeség, és megbecsülendő lehetőség.

– Milyen előzmények, emlékek fűzik a félegyházi polgármesteri hivatalhoz?

– Nyolc év munka, ismeretségek, barátságok… 2002-ben, a jogi egyetem elvégzése után helyezkedtem el a gazdasági osztályon, ahol az önkormányzati ingatlanok hasznosításával foglalkoztam. Részt vettem többek között a mozi pályázat megírásában, a kemencei tábor felújításában. 2003 szeptemberében Ficsór József polgármester úr titkára lettem. Nagy kihívás és nagy lehetőség volt számomra ez a beosztás, de négy év elteltével kevesebb direkt politikára és több szakmai kihívásra vágytam. Ekkor bízták rám a hatósági osztály vezetését. Nagyszerű négy év következett, miközben a korábban elszigetelt csoportokból igazi alkotó közösség, egy jól működő, eredményes csapat kovácsolódott.

– Az utóbbi négy évben Ópusztaszer jegyzője volt. Mi az, amit innen hozott magával?

– Többek között azoknak a tiszta és egyenes viszonyoknak az élményét, amelyek az ópusztaszeri közösséget jellemzik. Amikor az egész település: a hivatal, a képviselők, a civil szervezetek, oktatási intézmények, és mindenki, aki részt vesz a közéletben, „egy irányba húz”. Nem politikai értelemben, hanem egyszerűen hozzáadják a tudásukat, szorgalmukat, tehetségüket a közös ügyekhez. Remek emberektől ezt az alázatot tanultam meg Ópusztaszeren.

– Már a személyét érintő bejelentést is megkülönböztetett érdeklődés övezte a városban. Érzékeli ezt a figyelmet és szimpátiát?

– Engem is meglepett az a szeretet és támogatás, amit tapasztaltam. Ez rendkívül megtisztelő számomra, ugyanakkor a vele járó elvárás nagy felelősség is. Szeretnék ennek megfelelni, és a megnyilvánuló bizalmat rávetíteni az egész hivatali szervezetre. Integráló személyiségnek tartom magam, a klasszikus vezetői stílusok közül a demokratikus elveket képviselem, híve vagyok a konszenzuson alapuló döntéseknek. A törvényesség mellett ezeket a számomra fontosnak tartott értékeket szeretném érvényesíteni a félegyházi polgármesteri hivatal tevékenységének mindhárom fő területén: az ügyfelekkel, illetve a képviselőkkel való kapcsolattartásban, és a hatósági ügyek intézésében. Szerencsésnek érzem magam, mert elfogadó közegben, ismerős terepen dolgozhatok. Mivel 2011-ig aktív részese voltam a félegyházi közéletnek, a képviselők, intézményvezetők, de még a folyamatban lévő ügyek egy része is régi ismerősöm…

– Mire a legbüszkébb eddigi pályafutása során?

– A Majsai úti lakótelep felújítására. Annak idején Gyenes Attila és Bense Zoltán képviselők hívták fel a figyelmet a pályázatra, és én kaptam a feladattal járó lehetőséget.  Szívemen viseltem a több mint 500 millió forintos beruházás sorsát, melynek során mintegy ezer emberrel tartottam folyamatosan a kapcsolatot. Munkatársaimmal három éven át napi tíz órát dolgoztunk, miközben 400 lakást felújítottunk és 100 millió forintos közterület-, oktatás- és kerékpárút-fejlesztési projektet vittünk végig botrányoktól mentesen. Azt szeretném, hogy legyenek a hivatalban, az intézményeknél, a képviselők között olyan személyiségek, akik bele mernek vágni hasonló kihívásokba, elindulnak eddig nem járt utakon, és látványosat alkotnak Félegyháza javára.

– Felállt a végleges csapat?

– Az átszervezés – amely nem csak a hivatalt, hanem a város intézményeit is érintette – a végéhez közeledik. Voltak személyi változások is, ami ilyenkor természetes, hiszen a rendszer zökkenőmentes működése csak bizalmi viszonyokra épülhet. Fontosnak tartom, hogy olyan emberek vegyenek körül, akikben feltétel nélkül megbízom, képesek önállóan gondolkodni és dolgozni, miközben hasznot hoznak a városnak. Reményeim szerint ilyen lesz az új aljegyző is. A pályázatok már beérkeztek, és a jogszabály szerint én teszek javaslatot a polgármesternek. Az általam támogatott személy teljes bizalmamat élvezi, és méltó tagja lehet annak a csapatnak, amellyel a következő években szolgálni szeretnénk az itt élők érdekeit.

– Mit tapasztalhatnak mindebből elsőként a félegyháziak?

– Csányi József polgármester úr programjának fontos eleme volt a város közterületein az általános állapotok javítása. E téren még az idén jelentős változás lesz tapasztalható. A költségvetés elfogadása esetén beruházások, eszközbővítések indulnak el, és ezzel párhuzamosan megteremtjük az alapjait a hatékonyabb közmunkaszervezésnek. Éves szinten közel ezer közmunkás van a városban, de ez az óriási lehetőség kiaknázatlan, nem hatékony. Okkal háborítja fel a város polgárait, amikor azt látják, hogy az egyik oldalon közmunkások hányják fel a teherautóra a száraz faleveleket, a másik oldalon meg fújja le a szél. Vagy amikor mindösszesen két motoros fűkaszával próbálják rendben tartani a köztereket… Most azon dolgozunk, hogy a közmunka újraszervezésével hatékony, értékteremtő gyakorlatot építsünk ki. Lombszívó gépeket, traktorokat, egyéb eszközöket vásárolunk, nagyobb odafigyelés és komoly munkaszervezés mellett értelmes és hasznos feladatot, ezzel együtt nagyobb megbecsülést nyújtunk a közmunkásoknak. Hiszem, hogy nincsenek kis ügyek! Minden, ami a közterületek állapotát pozitív irányba mozdítja el, az az itt élők komfortérzetét javítja. Ennek jegyében szeretnénk elindítani tavasszal például a városban lévő padok megújításának programját, és megkezdeni a városrészek szisztematikus rendberakását. 

– Munkatársai igazi lelkesítő személyiségnek tartják. Honnan gyűjti a saját erőforrásait?

– A munka mellett a család tölti ki az életemet. Szüleimet sokan ismerik a városban, becsületes, dolgos emberek. Ezeket a hagyományos értékeket hoztam otthonról. Tisztelem az embereket, és fontos számomra, hogy a jövőben is a szemükbe nézhessek az utcán, a piacon, és büszkén vállalhassam, amit csinálok. Feleségem a NAV-nál dolgozik, egy 10 éves kislány és egy 5 éves kisfiú boldog édesapja vagyok. Ők az én  igazi erőforrásom. 

Tóth Timea

Fotó: Kürti László

 

Kövessen minket a Facebookon is!